TOKOM ZLATNOG JUBILEJA

Detalji incidenta u Mostaru, "Ultrasi" na Brkanovom Brdu uzvikivali: "Gdje ste Bošnjaci da vas bijemo"

Među napadačima bio i S.B., poznat kao žrtva policijskog premlaćivanja, čiji je automobil ostao na licu mjesta

PU Mostar: Slijede prekršajne prijave. Arhiv "Avaza"

Piše: M. Sm.

27.6.2022

Velika prašina u javnosti se podigla zbog incidenta koji se dogodio u nedjelju, 26.juna, deset minuta nakon ponoći, na Brkanovom Brdu kod Mostara, a koji su izazvali, kako se to iznosi, članovi navijačke grupe "Ultrasi". Riječ je o incidentu koji je prilično uznemirio tamošnje bošnjačke povratnike.

Kako su  prijavili policiji, a što je navedeno i u službenoj policijskoj zabilješci, u njihovo naselje se nešto prije ponoći dovezlo pet automobila iz kojih je izašla veća grupa muškaraca sa obilježjima navijačke grupe „Ultras“ i koji su, potom, sa upaljenim bakljama i palicama u rukama krenuli prema kućama uz povike: „Gdje ste Bošnjaci da vas bijemo, hajde izađite“.



Brza reakcija policije

Brzom reakcijom policije i njihovim dolaskom na lice mjesta, napadači su se razbježali, a policijski službenici su zatekli tri osobe i to nedaleko od prvih kuća u naselju. To su  M.Lj. i M.A. iz Mostara , koji su na sebi imali crne majice s natpisom „Ultras“ te P.Dž., državljanina Hrvatske, a koji su policajcima kazali da su šetali do Brkanovog Brda kako bi gledali vatromet.

Podsjetimo, tačno u ponoć je povodom 100 godina FK Velež priređen spektakularni vatromet i  bakljada. Trojku zatečenu na licu mjesta policajci su, potom, službenim vozilom prevezli u policijske prostorije.

Također, dolaskom na lice mjesta, policajci su zatekli tri automobila, Audi, Peugeot te Chevrolet, za koje su im mještani kazali da su ih napadači ostavili na mjestu događaja, te da  su pobjegli u obližnju šumu, dok su ostali u pravcu grada pobjegli s dva automobila.

Obilaskom terena policajci nisu zatekli nikoga,  a provjerom su utvrdili vlasnike ostavljenih vozila na Brkanovom Brdu,   koji su, također, ispitani na okolnosti događaja.



Narušavanje javnog reda i mira

Zanimljivo je da je među njima i automobil Audi, u vlasništvu S.B.,mladića koji je javnosti poznat kao žrtva policijskog premlaćivanja.

S.B. je na okolnosti prijave u policiji  naveo da je s nekoliko prijatelja otišao na Brkanovo Brdo kako bi gledali vatromet. Kazao je i to da su, kada su primijetili mještane, pobjegli niz cestu prema gradu.

Iz MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona su ovaj događaj, za sada, kako nam je potvrdio Ljudevit Marić, portparol Uprave policije MUP-a HNK evidentirali kao narušavanje javnog reda i mira te će, kazao je,  protiv šest osoba, koje su prethodno bile lišene slobode, biti podnesene prekršajne prijave.

Potvrdio nam je da su policijski službenici PU Mostar intervenisali po prijavi mještana Brkanovog Brda o tome da su napadnuti od više NN osoba , a daljnjom obradom utvrđen je njihov identitet.

On nije želio iznositi više informacija o incidentu zbog kojeg su u strahu mještani Brkanovog Brda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.