SUD BIH

Afera "Respiratori": Naredne sedmice svjedoči direktorica Klinike za anesteziju KCUS-a

Odbrana Fahrudina Solaka danas uložila mnoštvo materijalnih dokaza i najavila nove svjedoke

Novalić, Solak i Hodžić po izlasku iz Suda BiH. B. Cerić

Piše: B. Cerić

6.7.2022

U Sudu BiH danas je nastavljeno suđenje federalnom premijeru Fadilu Novaliću i ostalima u vezi sa nabavkom 100 kineskih respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM.

Osim premijera FBiH Fadila Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, ministrica finansija FBiH Jelka Milićević i vlasnik preduzeća "Srebrena malina" Fikret Hodžić.

Advokatica Marsela Bajramović koja zastupa Fahrudina Solaka, danas je uložila mnoštvo materijalnih dokaza, te je najavila ulaganje još 101 dokumenta, a na sljedećem glavnom pretresu, najavila je svjedočenje dr. Amele Katice, direktorice Klinike za anesteziju KCUS-a koja će govoriti o upotrebi nabavljenih respiratora ACM 812 A u Kliničkom centru.


FUCZ razmatrao i druge ponude

Među danas uloženim dokazima Solakove odbrane su i dokument Zavoda za javno zdravstvo FBiH od 31. marta 2020. godine upućen Vladi FBiH, a riječ je o planu potreba za medicinskim sredstvima i opremom u kojem je navedena i potreba za respiratorima.

Solakova odbrana ulaže i dopis Tužilaštvu Kantona Sarajevo koji je Fahrudin Solak 29. aprila 2020. uputio nakon što su mediji proglasili "Aferu Respiratori". U tom dopisu Solak traži da se hitno provede istraga te je naglasio da je provedena hitna procedura nabavke u skladu sa Zakonom i javnim nabavkama. Također je uložen Solakov zahtjev upućen Vladi FBiH za njegovu smjenu do okončanja postupka i utvrđivanja njegove nevinosti.

Državni tužilac Džermin Pašić je prigovorio ovim dokazima smatrajući da nisu relevantni no odbrana Solaka je istakla da je dokaz bitan jer govori o stanju svijesti optuženog, a o čemu će sam Solak kasnije svjedočiti.

Advokatica Bajramović uložila je i dokaz da je FUCZ rasmatrao i druge ponude, a ne samo ponudu "Srebrene maline" Fikreta Hodžića. Također je uložen dokument kojim se objašnjava opravdano kašnjenje isporuke 100 respiratora u BiH jer se zakomplicirala procedura u Kini. Uložen je dopis Ministarstva sigurnosti BiH o ponudi ambasadora u Kuala Lumpuru iz koje se vidi da se Vlada FBiH i dalje interesirala za nabavku respiratora.

Odbrana se dotakla i Zakona o javnim nabavkama i člana 10. koji govori o izuzeću od Zakona te u tu svrhu uložila dokumente i saopćenja Agencije za javne nabavke koja je već 17 . marta 2020. godine dala mišljenje o izuzeću od zakona radi spašavanja ljudskih života.

Također je iznesen set dokaza vezano za potrebe medicinskih ustanova u Kantonima i da je iskazana potreba za 300 respiratora.


Bajramović: Izvršena je verifikacija respiratora. B. Cerić

Odbrana je također iznijela dokaz koji su dobili od Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) 27. januara ove godine, iz kojih se kako je rekla advokatica Bajramović Bajramović vidi da ugovor sa "Srebrenom malinom" o kupovini 100 respitratora nije zaključen 2. 4. 2020. godine, već da je u nalog za isplatu sredstava upisan datum predračuna, a da je poslan po zaključenju ugovora.

Obrana je rekla kako je Bajramović obavila ovu istragu zbog, kako je rekla insinuacije Tužilaštva.

- Nije tužilaštvo ništa insinuiralo, samo dokazujemo da je odobreno plaćanje kad ugovor nije zaključen - reagirao je tužilac Džermin Pašić koji je ukazao da se ovaj dokument FUCZ-a ne može uvrstiti u okvir u smislu dokaza.

Sudija Perić je naveo da su o nalogu za isplatu već govorili saslušani svjedoci.

Odbrana je također navela i niz novinskih članaka iz kojih je bila vidljiva opća situacija i velika potražnja za respiratorima.

Tužilac Džermin Pašić je kazao da većina dokaza odbrane nije relevantna za predmet optuženja, jer Tužilaštvo ne spori opšti kontekst i potrebu za respiratorima i liječenju pacijenata zaraženih koronavirusom.


Za Tužilaštvo je sporna zakonska procedura i odabir dobavljača

- Za Tužilaštvo je sporna zakonska procedura i odabir dobavljača za kupovinu respiratora. Tužilaštvo ne osporava da je cijeli svijet tražio respiratore, ali one koji su mogli liječiti COVID pacijente - dodao je Pašić.

Nakon najave odbrane da ima još 101 materijalni dokaz, sudija Perić je zatražio da se dokazi reduciraju kako se vijeće ne bi zatrpavalo materijalom, na šta je odbrana kazala da će pokušati reducirati dokaze.

Nastavak suđenja zakazan je za 13. juli.

Nakon pretresa advokatica Marsela Bajramović je istakla da veliki broj uvedenih dokaza odbrane potiče iz tužiteljskog spisa, a koji idu u prilog odbrane. Istakla je da je "postupak nabavke respiratora proveden na zakonit način i da je stanje na tržištu bilo takvo da se respiratori nisu mogli nabaviti nigdje izuzev iz Kine", te da će se na te i druge činjenice koje idu u prilog odbrani osvrnuti u daljem toku postupka, kao i u završnoj riječi.

- Respiratori su uspješno instalirani, raspoređeni prema kliničkim centrima u Federaciji BiH i izvršena je njihova verifikacija o čemu će svjedočiti i naši naredni svjedoci - kazala je Bajramović, te je na pitanje o nalozima za isplatu respiratora dodala:

- Vi ste čuli, a i vijeću je jasno i stava su da su do sada svjedoci već to objasnili, da je nalog za plaćanje federalnom ministarstvu finansija upućen nakon što je ugovor zaključen 3. aprila 2020. godine - istakla je Bajramović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.