ČITLUK I ČAPLJINA

Husein Hodžić za "Avaz": Požar je zahvatio borovu šumu, teško ga je ugasiti

Dobra je stvar što požar ne prijeti objektima, kućama i putnoj infrastrukturi, rekao je Hodžić

Hodžić: Požari su aktivni. AVAZ

Piše: A. Ovčina

17.7.2022

Požari u Čitluku i Čapljini aktivni su već nekoliko dana, a vatrogasci i Oružane snage Bosne i Hercegovine bore se sa vatrenom stihijom.

Husein Hodžić iz Štaba civilne zaštite u Konjicu za portal „Avaza“ je kazao da je nažalost požar i dalje aktivan, uprkos tome što su jutros imali dva helikoptera oružanih snaga koji su učestvovali u akciji.


Bez prijetnje

- Dobra je stvar što požar ne prijeti objektima, kućama i putnoj infrastrukturi, ali je ušao u borovu šumu gdje ga je vrlo teško gasiti. Nije moguće pristupiti gašenju sa tla. Dosta je strm teren. Nemamo putne komunikacije, tako da ovaj požar još nekoliko dana će biti aktivan – kazao je Hodžić.

Dodao je da je požar aktivan na oba lokaliteta te da napreduje. Tvrdi da su ga jutros pripadnici Oružanih snaga primili, ali kako se dan odvija požar se širi. Situaciju otežava i vjetar koji puše.


Dvije ekipe

Na pitanje koliko je trenutno ekipa na terenu kazao je da su prisutni vatrogasci iz Vatrogasne jedinice Konjic i Vatrogasnu jedinicu Prenj.

- Dvije ekipe su na terenu, ali s obzirom na okolnosti na terenu, ograničena je mogućnost korištenja ljudskih resursa. Jedino što je moguće je gašenje požara iz zraka – poručio je on.

Šaljite nam Vaše fotografije i snimke na WhatsApp i Viber, broj +387 65 822 888. Najbolji materijal nagrađujemo!

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.