NAKON IZREČENE PRESUDE

Fahrudin Ibrišimović, advokat Sarajlića: On je politički diskreditovan, neko će za to odgovarati

Na pitanje novinara zašto se Sarajlić nije pojavio na izricanju presude, advokat je istakao da je opravdano odsutan

Piše: A. Ovčina

29.7.2022

Općinski sud u Sarajevu izrekao je danas prvostepenu oslobađajuću presudu bivšem potpredsjedniku SDA Asimu Sarajliću u predmetu "Bosna". 

Kako je nakon izricanja presude rekao njegov advokat Fahrudin Ibrišimović, smatra da Sarajlić zaslužuje izvinjenje. 

- Njemu i njegovoj porodici. Toliko smo čuli nesuvislih, nepristojnih komentara za ovih pet godina na račun Asima Sarajlića. On je postao sinonim za korupciju. Bit će vjerovatno komentara da je kriv zato što je oslobođe, ali neko će za to morati odgovarati - rekao je Ibrišimović.


"On je politički diskreditovan"

Na pitanje novinara zašto se Sarajlić nije pojavio na izricanju presude, advokat je istakao da je opravdano odsutan. Dodao je i da se čuo sa Sarajlićem.

- Pa očekivao je, ja sam prvi dan kad sam dobio optužnicu znao da će biti oslobođen. Nije previše iznenađujuća oslobađajuća presuda.

U slučaju da pravosnažno bude ista presuda, advokat Ibrišimović je istakao da će pokrenuti neke mjere protiv nekih ljudi, odnosno državnih institucija za naknadu štete.

- Neko za to mora odgovarati. On je politički diskreditovan. Drugi predmet protiv gospodina Sarajlića će završiti isto kao prvi. Oslobađajućom presudom, ja vam garantujem. Tamo što postoji, opis inkriminacije, nije krivično djelo - zaključio je.


Suđenje počelo u maju 2017. godine

Podsjećamo, Općinski sud u Sarajevu proglasio je Amira Zukića krivim i osudio ga na tri godine zatvora. Safet Bibić osuđen je na šest godina, Ramiz Karavdić na dvije godine, Esad Džananović na tri godine zatvora, Senad Trako na godinu i šest mjeseci a Nedžad Trako je oslobođen optužbi.

Amir Zukić je, zajedno sa Esedom Džananovićem, Safetom Bibićem, Senadom i Nedžadom Trakom, Ramizom Karavdićem i Asimom Sarajlićem, optužen za nezakonito posredovanje pri zapošljavanju, zloupotrebu položaja i primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Suđenje Zukiću i ostalima počelo je u maju 2017. godine, a u završnoj riječi Kantonalno tužilaštvo zatražilo je osuđujuću presudu. Sarajlić i Zukić nalaze se na američkoj crnoj listi. Zukić od maja 2020.godine, a Sarajlić od aprila ove godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.