OSUĐEN NA 3 GODINE ZATVORA

Ahmed Žilić, advokat Amira Zukića: Uložit ćemo žalbu na presudu

Na osnovu istih dokaza ispada da su donešene dvije različite sudske odluke, rekao je Žilić

Piše: A. Ovčina

29.7.2022

Općinski sud u Sarajevu izrekao je danas prvostepenu presudu bivšem generalnom sekretaru Stranke demokratske akcije (SDA) Amiru Zukiću, ali i Asimu Sarajliću i još petorici optuženih za zloupotrebe položaja pri zapošljavanju u javnim preduzećima. 

Amir Zukić osuđen je na tri godine zatvora. Kako je u svom obraćanju novinarima istakao njegov advokat Ahmed Žilić uložit će žalbu na presudu. 

- Imam dojam da je sud podlegao političkom pritisku. Da ne govorim o drugim stvarima, da smo uskraćivani u fazi istrage za pravne lijekove, nije mu data mogućnost da se žali Vijeću, uskraćeno mu je pravo da te obrati Ustavnom sudu FBiH. 

Na osnovu istih dokaza ispada da su donešene dvije različite sudske odluke - rekao je Žilić. 


Podsjećamo, Amir Zukić osuđen je na tri godine zatvora, Safet Bibić na šest godina, Ramiz Karavdić na dvije godine, Esad Džananović na tri godine zatvora, Senad Trako na godinu i šest mjeseci a Nedžad Trako i Asim Sarajlić su oslobođeni optužbi.

Sarajlić i Zukić nalaze se na američkoj crnoj listi. Zukić od maja 2020.godine, a Sarajlić od aprila ove godine. Suđenje Zukiću i ostalima počelo je u maju 2017. godine, a u završnoj riječi Kantonalno tužilaštvo zatražilo je osuđujuću presudu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.