UDRUŽENJE "NOVI PUT"

Žene i maloljetnici žrtve trgovine ljudima

Na području Hercegovačko-neretvanskog kantona i Zapadnohercegovačkog kantona bit će provedene ulične akcije podizanja svijesti o problemu trgovine ljudima

Borba protiv "modernog ropstva". Ilustracija

Fena

30.7.2022

U povodu obilježavanja 30. jula, Svjetskog dana borbe protiv trgovine ljudima, udruženje "Novi put" će, uz podršku svojih partnera, na području Hercegovačko-neretvanskog kantona i Zapadnohercegovačkog kantona provesti ulične akcije podizanja svijesti o problemu trgovine ljudima.

Trgovina ljudima, ili kako se još naziva "moderno ropstvo", znači prodaju ljudskih bića u svrhu seksualnog iskorištavanja (prisilna prostitucija, izrada pornografskog materijala, prinudno sklapanje brakova), radne eksploatacije na gradilištima, poljoprivrednim dobrima i domaćinstvima, prisilnog prosjačenja, nelegalnog usvajanja, prisilnog oduzimanja organa, navode iz Novog puta.


Vlasti BiH su lani identificirale 61 žrtvu

Borba protiv trgovine ljudima, ističu, nije isključivo odgovornost samo organa vlasti nego i svakog pojedinca. Svaki svjestan i odgovoran građanin može da doprinese sprječavanju ovog problema tako što neće biti samo pasivni posmatrač situacija koje ukazuju na trgovinu ljudima.

Podsjećaju da je Bosna i Hercegovina prepoznata kao zemlja porijekla, tranzita i odredišta za djecu, žene i muškarce koji su predmet trgovine ljudima u svrhu seksualnog iskorištavanja, radne eksploatacije, prisilnog prosjačenja.

Postoje brojne metode kojima se trgovci ljudima koriste za pronalaženje novih žrtava. Najčešće su to sklapanje "prijateljstava", direktno ili putem interneta, lažni oglasi za posao ili posredovanje prilikom zapošljavanja u inostranstvu, napominju.

Tokom 2021. godine vlasti BiH su identificirale 61 žrtvu trgovine ljudima. Od tog broja njih šestero su bile žrtve trgovine ljudima u svrhu seksualnog iskorištavanja, 54 su bile žrtve prinudnog rada, a šest žrtva su bile žene. Pedeset šest identificiranih žrtava su bili državljani BiH. Zabrinjavajući je i podatak, ističu u Udruženju, da su čak 54 identificirane žrtve bile maloljetne.


Psiho-socijalna podrška i pravna pomoć

Ovim putem Udruženje "Novi put" poziva građane da se obrate za dodatne informacije u vezi ovoga problema na telefon 036 988 022 ili putem linije za pomoć 060 31 55 663 za prijavu potencijalnih slučajeva trgovine ljudima, pružanje stručne pomoći, te daljnje upućivanje, kao i besplatno savjetovalište, u kojem se pruža psiho-socijalna podrška i pravna pomoć potencijalnim i stvarnim žrtvama trgovine ljudima, a mogu i putem e-maila [email protected].

Podsjetimo, Udruženje je dobitnik međunarodne nagrade njeznog veličanstva, švedske kraljice Silvije i fondacije "Child10" za 2021. godinu za borbu protiv trgovine djecom i seksualnog iskorištavanja djece.

Također su dobitnici nagrade fondacije Thomson Reuters "Stop Slavery Hero Award 2022". ("Heroj u borbi protiv ropstva za 2022."), podsjeća se u priopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.