NAKON ISPITIVANJA

Predložen pritvor za trojicu osumnjičenih u akciji kodnog imena "Nevera"

Prilikom pretresa pronađene su i privremeno oduzete: ručne bombe, pištolji sa pripadajućim okvirima i određena količina municije

Tokom privođenja. AVAZ

A. O.

3.8.2022

Nakon što je u prisustvu advokata, ispitao osumnjičene, postupajući tužilac Tužilaštva BiH, uputio je prema Sudu BiH, prijedlog za određivanje mjere pritvora za trojicu osumnjičenih koji su uhapšeni u akciji MUP-a KS, na području Sarajeva i okoline.

Tužilac Tužilaštva BiH podnio je detaljno obrazložen prijedlog pritvora za osumnjičene: Edvina Imamović (1989), Emira Begić (1992), i Emira Subašić  (1989), svi rođeni u Sarajevu, državljana BiH.


Prikupljene informacije

Mjera pritvora zatražena je zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti krivično djelo ili dovršiti započeto.

U okviru istražnih i operativnih aktivnosti prikupljene su informacije i dokazi da su se osumnjičena lica duže vrijeme na području Sarajeva i šire bavila neovlaštenom proizvodnjom i prometom opojnih droga, kao i krijumčarenjem opojnih droga iz susjednih zemalja radi dalje preprodaje u Bosni i Hercegovini, te dalje distribucije prema ilegalnom narko-tržištu zemalja Evropske unije i na taj način sticale nezakonitu imovinsku korist.

Prilikom pretresa pronađene su i privremeno oduzete: ručne bombe, pištolji sa pripadajućim okvirima i određena količina municije, poluautomatska puška sa preklopnim kundakom, veća količina opojnih droga „marihuana“ i „spid“, više mobilnih telefona, digitalne vage, veća suma novca, kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.


Nastavlja se istraga

Lica koja su pod istragom u okviru navedenog predmeta, osumnjičena su za krivično djelo organiziranog kriminala u vezi sa krivičnim djelom neovlaštenog prometa opojnih droga i pranja novca iz Krivičnog zakona BiH.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa partnerskim policijskim institucijama, nastavlja istragu sa ciljem potpunog rasvjetljavanja i dokumentovanja nezakonitog djelovanja osumnjičenih i izvršenja krivičnih djela u ovom predmetu.

Prijedlog pritvora upućen je Sudu BiH, gdje se očekuje zakazivanje ročišta po prijedlogu tužilaštva.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.