KANADERI NISU POTREBNI

Lokaliziran požar na Hvaru: Stigli vatrogasci iz Splita, jedna osoba poginula

Malo prije ponoći buknuo je šumski požar ispod mjesta Gornjeg Brgata kod Dubrovnika

Požar na Hvaru. FACEBOOK

A. O.

8.8.2022

Požar koji je jučer oko 13 sati buknuo na Hvaru lokaliziran je.

Tu informaciju je jutros potvrdio zapovjednik DVD-a Hvar Nikola Škare za N1 i dodao da je situacija na požarištu dobra.

- Uhvatili smo ga sa svih strana, sad je sanacija u toku - rekao je Škare.

Na terenu su svi otočki vatrogasci, oko 40 ljudi i deset vozila, a u pomoć im je došlo još 20 vatrogasaca s kopna. Kanaderi više nisu potrebni. Iz Hrvatske vatrogasne zajednice objavili su da je požar lokaliziran u 7 sati, te da dolazi do smjene vatrogasaca na terenu, a u pomoć su došli vatrogasci s kopna s dva vozila iz Splitsko-dalmatinskog kantona.

Izgorjelo je desetak hektara guste borove šume, a u jednom su trenutku bile ugrožene i kuće. Jedan je mještanin poginuo dok je od vatre pokušavao spasiti mašinu. Zapovjednik DVD-a Hvar Nikola Škare rekao je sinoć Hini da požar još nije pod nadzorom s obzirom na to da je još uvijek gorjelo na zapadnoj strani.

Požar je buknuo u 12:50 sati na području Dol-Vrbanj na Hvaru, gdje se zapalila gusta borova šuma. U jednom trenutku vatra se približila kućama, zbog čega je jedan mještanin pokušao spasiti bager te smrtno stradao.

Vatrogascima, kojih je u jednom trenutku bilo 55 s 15 vozila i svi mahom s otoka, pomagale su i zračne snage. U jednom su se trenutku s vatrom borila i tri kanadera te dva air tractora.

Malo prije ponoći buknuo je šumski požar ispod mjesta Gornjeg Brgata kod Dubrovnika. Na intervenciju su izašli pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Dubrovački vatrogasci i DVD-a Župa Dubrovačka.

Uprkos jakoj buri požar je nešto poslije 1 sat stavljen pod nadzor i saniraju se ivični dijelovi.

Istodobno, na Velebitu sedmi dan gore dva požara, na brdu Panos kod naselja Rizvanuša i kod Lovinca na Malom Goliću, a opasnost od širenja raste zbog povremenih eksplozija zaostalih mina i bure koja jača.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.