KANTONALNO TUŽILAŠTVO

Podignuta optužnica protiv Samira Kamenjakovića i Enesa Glavinića zbog zloupotrebe položaja

Naime, oni su organizovali postupak postupak javne nabavke istovrsnih radova za izgradnju ulične rasvjete na području Općine Živinice

Zgrada tužilaštva. AGENCIJE

A. O.

9.8.2022

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona podiglo je optužnicu protiv osumnjičenih Samira Kamenjakovića, rođen 10.05.1975. godine, u Tuzli, neosuđivan i Enesa Glavinića, rođen 02.07.1964.godine u Tuzli, također neosuđivan.

Oni se terete da su u vremenskom periodu novembar 2017 – decembar 2018. godine u Živinicama, Kamenjaković Samir, kao službena osoba – načelnik Općine Živinice, na osnovu ovlaštenja koja su mu povjerena koja se sastoje u sklapanju ugovora i drugih pravnih poslova u skladu sa zakonom, tim statutom i odlukom općinskog vijeća, te se brine o zakonitom i pravodobnom obavljanju poslova iz nadležnosti općinskih službi i preduzima mjere za osiguravanje njihovog efikasnijeg rada,, Glavinić Enes, kao šef Službe za prostorno planiranje i komunalne poslove u toku 2017.godine i do 23.05.2018.godine na osnovu ovlaštenja, a koja se sastoje u obavezi da obezbijedi zakonitost, pravilnost, ekonomičnost u izvršavanju poslova i zadataka i efikasno funkcionisanje Službe kao cjeline i kao Šef Službe za urbanističko planiranje, komunalne, geodetske i imovinsko-pravne poslove Općine Živinice od 23.05.2018.godine , na osnovu ovlaštenja koja su mu povjerena, a koja se sastoje u obavezi da osigura blagovremeno, zakonito i pravilno vršenje svih poslova iz nadležnosti Službe kojom rukovodi, odgovoran je za korištenje finansijskih, materijalnih i ljudskih potencijala dodijeljenih ovoj Službi, te je odgovoran za realizaciju i praćenje svih projekata koji su pokreniti iz nadležnosti Službe kojom rukovodi, svjesni da iskorištavanjem svojih službenih položaja i ovlaštenja drugom pribavljaju korist u vidu dobivanja posla za istovrsno obavljene radove u 2017. godini u ukupnoj vrijednosti od 23.951,97 KM bez PDV-a, odnosno 28.094,01 KM sa PDV-om, i u 2018. godini u ukupnoj vrijednosti od 164.093,16 KM bez PDV-a odnosno 191.989,01 KM sa PDV-om,, što su i htjeli.


Postupak javne nabavke

Naime, oni su organizovali postupak javne nabavke istovrsnih radova za izgradnju ulične rasvjete na području Općine Živinice, u vrijednosti za koje je u smislu člana 14. stav 1. Zakona o javnim nabavkama BiH, kao ugovorni organ trebao primijeniti jedan od postupaka utvrđenim navedenim Zakonom, osim direktnog sporazuma, jer je vrijednost istovrsnih radova na godišnjem nivou veća od 6.000,00 KM, na koji način su postupili suprotno članu 87. stav 3. Zakona o javnim nabavkama BiHi suprotno članovima 2. stav 1. i 3. Pravilnika o postupku direktnog sporazuma sa pojedinačnim dobavljačem, davaocem usluga i izvođačem radova Općine Živinice od 08.05.2015.godine, koji je donio prethodni načelnik Aljić Asim i od 30.01.2018.godine, koji je donio Kamenjaković Samir, a koji predviđaju da se postupak nabavke roba, usluga i radova može provesti putem direktnog sporazuma samo u slučaju kada je procijenjena vrijednost istovrsnih roba, usluga i radova na godišnjem nivou jednaka ili manja od 6.000,00 KM.

Svjesno postupali

Oni su su prilikom izgradnje ulične rasvjete na različitim dionicama na području Općine Živinice, za istovrsne radove u toku jedne godine i u kraćim vremenskim razmacima, u postupku javnih nabavki, svjesno postupali suprotno naprijed navedenim odredbama koje nalažu da se u postupku javne nabavke istovrsnih radova većem broju konkurentskih privrednih društava pruži mogućnost učestvovanja u postupku javne nabavke, budući da konkurencija dovodi do jeftinijije i kvalitenije usluge, nego su, sa sviješću i voljom da pogoduju pojedinim privrednim društvima, izabirali izvođače radova po vlastitom izboru, kojom prilikom je Kamenjaković Samir zaključio sa njima veći broj ugovora za radove u vrijednostima do 6.000 KM, iako se radilo o istovrsnim radovima čija je vrijednost pri pravilnoj primjeni zakona prelazila 6.000 KM, u kojem slučaju su trebali donijeti odluku o pokretanju otvorenog ili ograničenog postupka javne nabavke, iako su znali da se radi o većem broju zahtjeva za istovrsne radove u toku godine i da dodjeljuju radove koji nisu za 2018.godinu predviđeni u Planu javnih nabavki, te da obrt OB Instalater „Elektrogradnja“ Živinice vlasnika Kovačević Elvira, nije kvalifikovani ponuđač jer mu je Rješenjem Službe za lokalni i ekonomski razvoj općine Živinice od 19.07.2011.godine odobrena izmijenjena djelatnost obrta F/43.21 – elektroinstalacijski radovi, podrazred – sistem rasvjete , alarmi, ulične rasvjete i električne signalizacije s tim što je utvrđeno da obavlja odobrenu dopunsku djelatnost isključivo samostalnim radom i to najduže 20 sati sedmično, bez prava korištenja poslovnog prostora, a sve sa ciljem da u svim slučajevima putem direktnog sporazuma pribave korist u vidu protivpravno dobivenog posla za tri preduzeća i navedeni obrt, nakon što su odgovorna lica u tim preduzećima i obrtu, na zahtjev Glavinića, dostavljala istom procjene pojedinačne vrijednosti radova, i nakon što je Glavinić dostavljao Kamenjakoviću zahtjev za pokretanje postupka javne nabavke putem direktnog sporazuma, i nakon što je Kamenjaković donosio Odluke o pokretanju postupka javne nabavke putem direktnog sporazuma i poslije donošenja tih odluka tim pravnim subjektima upućivao pozive za dostavljanja ponuda, koje su sa svim potrebnim prilozima ponuđači i dostavljali Kamenjakoviću, pa nakon što im je svaki puta i dodijeljen ugovor na osnovu direktnog sporazuma i prihvaćena njihova ponuda od strane Kamenjakovića i nakon što je Kamenjaković sa tim pravnim licima i obrtom zaključio ugovor o izvođenju radova isti su pristupali realizaciji tih ugovora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.