POTRAGE

Ni traga nestalim hodočasnicima: Je li italijanski svećenik skončao u međugorskom kršu

Nažalost, nikakav trag nismo pronašli, a detaljno smo pretražili golemo područje, rekao nam je Marić

Ćićareli: Svi ga vidjeli 2. avgusta 2015. godine. Avaz

Piše: M. Smajkić

14.8.2022

U Međugorju je prije tačno sedam godina nestao poznati italijanski misionarski svećenik Lučano Ćićareli (Luciano Ciciarelli, 79).

Pripadao je redu Monfortanaca i bio gorljivi zagovornik Međugorja, kao i, uopće, marijanske duhovnosti, ali i poznati govornik na raznim duhovnim susretima od Gane do Perua.


Nađene stvari

U godini nestanka, od pape Franje je, prema medijskim natpisima, tražio blagoslov za svoj red, a govorio mu je i o svom poslanju.

Ćićareli je u Međugorje stigao 28. jula 2015. godine, a posljednji put je viđen 2. avgusta 2015. godine. Brojni hodočasnici su ga tog dana vidjeli u njegovoj prepoznatljivoj plavoj košulji. Njegov nestanak, koji je tada imao veliki odjek u javnosti i među stranim medijima, policiji je prijavio vlasnik pansiona u kojem je boravio.

Policija je, kako se tada iznosilo, u sobi u kojoj je boravio pronašla njegove lične stvari.

Njegov nadređeni, otac Anđelo Livio Epis (Angelo) za italijansku televiziju RAI tada je iznosio i jednu od hipoteza da je nestali svećenik mogao biti žrtva zločina zbog dobrotvornog projekta u Međugorju.

Naime, kako se tada pisalo, on je namjeravao kupiti zemljište za izgradnju ustanove za svoj red, a špekuliralo se da je uz sebe imao veću svotu novca. Međutim, u policijskoj istrazi nije bilo indicija za to, a kao velika mogućnost iznosilo se to da je u potrazi za zemljištem na vrelom hercegovačkom suncu upao u neki rascjep na brdovitom području u međugorskom kršu.


Kogutek: Nestao prije 10 godina. Avaz

Zdenko Marić, predsjednik GSSuBiH, dobro se sjeća tog slučaja, budući da je za svećenikom organizirana višesedmična potraga.

Upravo su spasioci danima pretraživali područje između Brda ukazanja i Križevca, kao i brda Kukavac, jer su imali informaciju da se, eventualno, zaputio tamo u potrazi za lokacijom za ustanovu.


Prijavio Interpol

- Nažalost, nikakav trag nismo pronašli, a detaljno smo pretražili golemo područje - rekao nam je Marić.

Ni od Jozefa Koguteka, poljskog državljanina, koji se vodi u evidenciji nestalih Federalne uprave policije (FUP), a koji je nestao u Međugorju 25. maja 2012. godine, nema traga.

U BiH je doputovao kao član organizirane turističke grupe, a kružile su informacije da je viđen na području Šurmanaca. Kogutekov nestanak prijavio je Interpol u Varšavi.

- Nismo bili tada uključeni u tu potragu, ali smo kasnije, usljed brojnih drugih, pretraživali to područje i nikada nismo naišli ni na kakav trag - dodao je Marić.


Pronašli kosti

Članovi GSS-a su krajem avgusta 2014. godine, tokom potrage za britanskom državljankom, koja je nađena živa, na brdu Gradina u Međugorju pronašli ljudske kosti. Do danas nije utvrđeno kome pripadaju.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.