PODIGNUTA OPTUŽNICA

Nabavljali kanabis i kokain iz Crne Gore i Srbije pa drogu prodavali u BiH po cijeni od 750 eura do 15.800 KM

Optuženi su opojnu drogu krijumčarili u različitim količinama najčešće od nekoliko stotina grama do nekoliko kilograma

Tužilaštvo podiglo optužnicu. AVAZ / ILUSTRACIJA

A. O.

15.8.2022

Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Gorana Goranovića, rođenog 1980. godine u Šamcu, državljanina BiH i R Srbije, i Željka Stavrića, rođenog 1987. godine u Gradačcu.

Optuženi se terete da su u periodu od početka 2020. godine, pa sve do 25.02.2022. godine, djelujući kao organizovana grupa ljudi u više navrata, vršili neovlaštenu međunarodnu nabavku opojne droge kanabis i kokain sa područja Crne Gore i Srbije, a potom vršili dalju prodaju opojnih droga na području BiH.


Ilegalno narko-tržište

Prema prikupljenim dokazima i rezultatima istrage, optuženi su nakon organizovanog i izvršenog krijumčarenja opojnu drogu skladištili i za veće ugovorene novčane iznose prodavali na ilegalnom narko-tržištu te na navedeni način pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 32.496 KM.

Optuženi su opojnu drogu krijumčarili u različitim količinama najčešće od nekoliko stotina grama do nekoliko kilograma, koju su prodavali za iznose od 750 eura do 15.800 KM. Najčešće su koristili šifrovane termine koji su označavali vrstu, količinu i cijenu opojne droge, kao i mjesto i vrijeme susreta radi preuzimanja i isplate cijene za kupljene navedene opojne droge.


Neovlašteni promet

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo neovlašteni promet opojnim drogama iz Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.