DJECA NA LIJEČENJU

Uznemirujuće fotografije s mjesta nesreće u Bugarskoj

Tužilaštvo je saopćilo da je u toku istraga, a ukoliko se utvrdi da je za nesreću kriv vozač autobusa D. K., prijeti mu do šest godina zatvora

Unutrašnjost autobusa. Goran Srđanov / Nova.rs

A. O. / Nova.rs

16.8.2022

Povrijeđena djeca stigla u sinoć u Univerzitetsku dječiju kliniku Tiršova u Beogradu gdje će biti nastavljeno njihovo liječenje. Povrede su zadobili uslijed prevrtanja autobusa u Bugarskoj što se dogodilo prije nekoliko dana.

Na svu sreću, djeca nisu dobila opasne povrede po život. 

Podsjećamo, pet vozila Hitne pomoći dovezlo je iz Stare Zagore do graničnog prijelaza Kalotina povrijeđenu djecu iz prevrnutog autobusa iz Srbije. 

Dva dječaka, od 10 i 11 godina, prebačeni su u bolnicu u Sofiji na dalje liječenje, a jednom roditelju je amputirana noga. Nova.rs je bila na mjestu nesreće. Fotografije su potresne.

Autobus uništen. Goran Srđanov / Nova.rs

Osmoro djece i četvoro odraslih, uglavnom članova foklornog ansambla “Ju-lira” iz Batajnice, povrijeđeno je kada je autobus iz Srbije upao u jarak i prevrnuo se na auto-putu za Sofiju u Bugarskoj.

Nesreću će istražiti tužilački tim u Bugarskoj, koji je formiran upravo zbog pomenutog slučaja, a kako saznaje Nova.rs, zasad se spekuliše o dva uzroka nesreće. 

Ono što je izvjesno jeste da je riječ o ljudskom faktoru, odnosno da nesreću nije izazvao tehnički kvar na autobusu srpskih registracija.


Autobus nakon nesreće. Goran Srđanov / Nova.rs

Tužilaštvo je saopćilo da je u toku istraga, a ukoliko se utvrdi da je za nesreću kriv vozač autobusa D. K., prijeti mu do šest godina zatvora.

Bugarski mediji izvještavaju o dva pravca istrage. Prema jednom, pažnju vozača je odvratio roditelj koji je želio da sjedne na prednje sjedište ispred kod vozača. U pokušaju da spusti prednje sjedište, vozač je posegnuo i skrenuo pogled sa puta i tako nenamjerno skrenuo udesno. 

Usljedilo je slijetanje s kolovoza, a potom i prevrtanje autobusa.


Polomljeni prozori. Srđan Božinović / Nova.rs

Prema drugoj, navodno je jednom djetetu pozlilo tokom vožnje. U tom trenutku je majka sa djetetom krenula naprijed da sjedne na pomoćno sjedište kako bi svom djetetu olakšala tegobe tokom puta. Vozač je navodno pokušao da namjesti pomoćno sjedište i u tom trenutku ga je majka sa djetetom navodno gurnula i njemu je skliznula ruka sa volana.

Podsjetimo, velika nesreća dogodila se u nedjelju, oko 20 sati, na auto-putu Trakija. Naime, 14 osoba, od kojih je 12 djece su hospitalizirana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.