RAZMATRAN SPORAZUM

Benjamin Spahović prije ročišta poljubio djevojku: Volio bih da me pustite iz pritvora, hoću da se ženim

Spahović se nagodio s Tužilaštvom na dvije godine zatvora zbog teške nesreće u kojoj je povrijeđen sin oskarovca Danisa Tanovića

B. Cerić

Spahović priveden u februaru

Foto: Avaz


Pred sutkinjom Općinskog suda Sarajevo Galibom Katicom danas je razmatran sporazum o priznanju krivice koji je s Tužilaštvom Kantona Sarajevo potpisao Benjamin Spahović optužen za saobraćajnu nesreću na Drveniji, kojom prilikom je povrede opasne po život zadobio 17-godišnji sin oskarovca Danisa Tanovića. Sutkinja će odluku o prihvatanju sporazuma saopćiti na narednom ročištu  zakazanom za 1. septembar ove godine. 

Odriče se prava na žalbu

Po sporazumu je predviđeno da mu se izrekne kazna zatvora u trajanju od dvije godine  kao i tri godine zabrane upravljanja vozilom "B" kategorije nakon izlaska na slobodu.

Nesreća se dogodila 11. februara ove godine u ulici Hamdije Kreševljakovića u sarajevskom naselju Drvenija kada je automobilom Porsche, vozeći 75 kilometara na sat, Spahović udario maloljetnog Orhana Tanovića koji je tom prilikom zadobio teške povrede od kojih su dvije bile opasne po život, kao i više lakših povreda.

Tužiteljica Sanela Šabić danas je uložila sve materijalne dokaze. Po sporazumu, Spahović se odriče prava žalbe na krivično pravnu sankciju, te se obavezuje na naknadu nematerijalne štete povrijeđenom maloljetniku.

Spahovićev branilac, advokat Omar Mehmedbašić istakao je da je Spahović od prvog momenta kada se desila nesreća izrazio kajanje, te da nije vozio brzo i da je odmah pozvao policiju i Hitnu pomoć. Mehmedbašić je zatražio da se sporazum prihvati, a Spahoviću ukine pritvor.

Opunomoćenik porodice Tanović, advokat Nermin Mulalić kazao je da je porodica zahvaljujući profesionalnom radu Tužilaštva, bila upućena u čitav postupak.

- Pridružujemo se navodima Tužilaštva. Nadamo se da će ovo biti nauk svima i da se ovakve stvari više neće događati- kazao je advokat Mulalić.

Spahović ponovo izrazio kanjanje

Sutkinji se obratio i Benjamin Spahović koji je ponovo izrazio kajanje zbog teške nesreće.

- Kajem se zbog svega što se dogodilo, nisam bio pijan ni drogiran - kazao je Spahović i na iznenađenje prisutnih u sudnici dodao:

- Volio bih da me pustite iz pritvora, hoću da se ženim - kazao je Spahović pokazujući na djevojku u sudnici.

Prije ročišta, po ulasku u sudnicu, sudski policajac je jedva savladao Spahovića koji je odmah krenuo prema djevojci duge crne kose, nakon čega su se poljubili.

Spahović je na kraju ročišta vraćen u pritvor sarajevskog KPZ-a. 

NA VRH

Podijeli članak na