SADA JE OSUMNJIČEN

Policajac preuzeo krivicu za prijatelja koji je pijan slupao BMW i pobjegao

Ovjeravanje neistinitog sadržaja je kazneno djelo zbog kojeg se može dobiti kazna zatvora od šest mjeseci pa do pet godina

Policija na terenu. ILUSTRACIJA

A. O.

18.8.2022

Saobraćajnu nesreću koju je počinio njegov prijatelj, policajac je svojim kolegama pokušao skriviti na sebe.

Njegov prijatelj je vozio pod uticajem alkohola.

Nesreća se dogodila 27. aprila, kada je prijatelj zadarskog policajca navečer slupao BMW u Gračacu i udaljio se s mjesta događaja, saopćili su jučer iz PU zadarske. 


Neistinite tvrdnje

Policajac je osumnjičen za počinjenje kaznenog djela ovjeravanje neistinitog sadržaja. Policajac je, kada je saznao za nesreću, u namjeri da pomogne vozaču BMW-a, došao na mjesto događaja prije policije.

- Policijskim službenicima predstavio se kao osoba koja je upravljala automobilom koje je učestvovalo u prometnoj nesreći o čemu su policijski službenici sastavili odgovarajuću dokumentaciju. U namjeri dovođenja nadležnog tijela u zabludu, svojim vlastoručnim potpisima ovjeravao je dokumentaciju prometne nesreće, iako je znao da ovjerava neistinite tvrdnje, odnosno da on nije sudjelovao u prometnoj nesreći kao vozač automobila - navode iz PU zadarske.


Ovjeravanje neistinitog sadržaja

- Po dovršetku kriminalističkog istraživanja, protiv njega je podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu u Zadru. S obzirom da je osumnjičenik policijski službenik, koji je bio van službe, udaljen je iz službe te je u tijeku pokretanje disciplinskog postupka zbog teže povrede službene dužnosti - saopćili su iz PU zadarske.

Ovjeravanje neistinitog sadržaja je kazneno djelo zbog kojeg se može dobiti kazna zatvora od šest mjeseci pa do pet godina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.