REDOVNA KONTROLA

Video / Pogledajte pretres u KPZ Sarajevo: FUP i zatvorska policija tražili drogu i oružje

Veći dio objekta pregledan je uz korištenje službenih pasa Specijalne jedinice FUP-a , te KPZ-a Sarajevo

Pretres zatvorenika u KPZ-u. Avaz

Piše: B. C.

18.8.2022

Službenici KPZ-a Sarajevo danas su, zajedno s pripadnicima FUP-a, izvršili pretres i kontrolu kompletnog infrastrukturnog područja zatvora u Sarajevu.

Shodno Strategiji borbe protiv korupcije i važećeg Akcionog plana borbe protiv korupcije za period 2021./2022. godina, KPZ Sarajevo Ministarstva pravde FBiH je danas u podnevnim satima, zajedno sa pripadnicima FUP-a, izvršio operativno taktičku radnju - pretres i kontrolu kompletnog infrastruktutnog područja Centralnog objekta lociranog u ulici Branilaca Sarajeva br. 8, što podrazumijeva i pretres osoba kojima je određena mjera pritvora, te osoba koje se u ovom objektu nalaze na izdržavanju kazne zatvora.

Korištena je je najsavremenija metoda pronalaska nedozvoljenih predmeta, supstanci i tvari (oružje, droga, mobiteli), a radi se o najsofisticiranijoj opremi koja obuhvata i segment pregleda termalnom tehnologijom, detektorima za pronalazak signala GSM, za pronalazak svih elektronskih i drugih nosača zvuka, tona, dok je poseban akcenat fokusiran na supstance i tvari iz nomenklature nedozvoljenih materija.

Veći dio objekta kontrolisan je uz korištenje službenih pasa Specijalne jedinice FUP-a , te KPZ-a Sarajevo, a sve u trajanju od oko četiri sata.

Nedozvoljenih supstanci, materija i predmeta ovom prilikom nije pronađeno i to je samo jedan od pokazatelja planskog pristupa predmetnim aktivnostima, tačno i precizno lociranje svih nemobilnih uređaja koje je ovaj Zavod instalirao 2017. godine nakon smjene bivšeg menadžmenta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.