VRHOVNI SUD FBIH

Pravomoćno osuđeni za zločin u Sarajevu: Ocu i sinu 32 godine zatvora za ubistvo komšije

Senadu i Aldinu Šabiću smanjene kazne za ubistvo Midhata Čardakovića u Ahatovićima

Aldin Šabić s advokaticom Džemom Miliami-Hasanagić. Avaz

Piše: B. Cerić

21.8.2022

Vrhovni sud Federacije BiH smanjio je kazne zatvora ocu i sinu Senadu i Aldinu Šabiću te im izrekao pravomoćnu presudu za ubistvo komšije Midhata Čardakovića u Ahatovićima i nanošenje lakših povreda supruzi nastradalog, potvrđeno je za „Avaz“ iz Kantonalnog suda Sarajevo.

Otac i sin su sada osuđeni na ukupno 32 godine i 10 mjeseci zatvora, odnosno Aldin Šabić dobio je 16 godina i 10 mjeseci, a Senad Šabić 16 godina zatvora.


Bez povoda

Prvostepenom presudom Vijeća Kantonalnog suda u Sarajevu, kojim je predsjedavala sutkinja Indira Jahić, Šabići su dobili ukupno 38 godina zatvora. Aldinu je bilo izrečeno 20, a Senadu 18 godina zatvora.

Branioci Šabića, advokati Džema Miliami-Hasanagić i Fuad Čolpa su se, između ostalog, žalili na ovu visinu kazne.

Zločin se desio 12. avgusta 2020. godine ispred kuće Čardakovića u naselju Ahatovići, gdje su Šabići, kako je navela sutkinja Jahić, bez ikakvog povoda i motiva, nasrnuli na komšiju Čardakovića.


Advokat Fuad Čolpa zastupa Senada Šabića. Avaz

Dok mu je Senad Šabić držao ruke na leđima, čime ga je onemogućio da se odbrani, Aldin Šabić je Čardakovića kuhinjskim nožem ubo u srce, nanijevši mu povredu opasnu po život. I to mu nije bilo dovoljno, već mu je potom zadao još jedan udarac nožem u leđa, također nanijevši mu povredu opasnu po život. Dok je Čardaković ležao na podu, Aldin Šabić ga je nogom udario u lice.


Otišli kući

Aldin je nakon toga nasrnuo i na komšijinu suprugu koja je istrčala iz kuće te se sagnula nad Čardakovićem pokušavajući da mu rukama zaustavi krvarenje iz grudnog koša. Aldin Šabić ju je ubo nožem u leđa, nanijevši joj lakšu povredu.

Nakon toga, kako je rekla sutkinja Jahić, otac i sin nisu pokazali samilost, već su bešćutno, kao da se ništa nije desilo, otišli do svoje kuće, gdje su i uhapšeni.

Iza nastradalog su ostali supruga i dvoje maloljetne djece.


Istrčao iz kuće

Neposredno nakon zločina policija je sa Šabićima privela još jednu osobu s kojom su se tog dana Šabići sukobili. Muškarac je dotrčao do dvorišta Čardakovića, koji je izašao iz kuće kako bi vidio šta se dešava, te ih upozorio. Oni su se, međutim, tada okomili na njega, a što je na kraju rezultiralo zločinom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.