ODREĐEN PRITVOR

Advokat Čelik na ročištu kazao: Šerak je oduzeo pištolj da spriječi daljnji sukob

Iz izjava svjedoka evidentno je da je konobar oštećenog više puta udario pepeljarom i stisnutom pesnicom, kazao je advokat Kerim Čelik

Kerim Čelik zastupa Adnana Šeraka. Avaz

Piše: B. Cerić

22.8.2022

Sutkinja za prethodni postupak Općinskog suda u Sarajevu Dženana Jovanović prihvatila je prijedlog Tužilaštva KS te odredila jednomjesečni pritvor Adnanu Šeraku, koji je bio u bijegu do prošlog petka, kada je uhapšen.

Uz jake mjere osiguranja Sudske policije, Adnan Šerak je bio doveden iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu u Općinski sud Sarajevo, gdje je održana sjednica na kojoj je razmatran prijedlog za pritvor. Hodao je uz pomoć štaka, a poznato je da ga je pauk ugrizao za nogu. 


Bila svađa

Šerakov branilac, sarajevski advokat Kerim Čelik je inače na ročištu kazao da nema dokaza da je Šerak počinio krivična djela razbojništvo i protupravno lišenje slobode, a zbog događaja u jednom ugostiteljskom objektu.

Odbrana nije osporila da je počinjeno krivično djelo nanošenje lakših povreda, ali da se iz zapisnika o saslušanju svjedoka ne može utvrditi ko je počinio ovo krivično djelo.

- Iz izjave oštećenog A. G. i svjedoka J. S., evidentno je da je konobar koji radi u objektu, koji je bio u društvu svoje, supruge udario A. G. više puta po glavi pepeljarom i stisnutom pesnicom. Došlo je do svađe koja je izmakla kontroli. Tvrdim da je sve izazvao oštećeni, koji je pred više osoba pokazivao, vadio iza pojasa i repetirao pištolj koji je nosio sa sobom. Radi se o takozvanom tetejcu, kalibra 7,62 milimetra, za koji je poznato da može opaliti pod veoma slabim pritiskom ili slučajno - kazao je advokat Čelik.

Dodao je da je Šerak, nakon što je oštećeni A. G. došao u sukob s A. P., uposlenikom ugostiteljskog objekta u centru Sarajeva, da bi spriječio tragične posljedice, oduzeo pištolj A. G. te izvadio šaržer i metak koji je bio u cijevi.


Nema pištolja

- Sve je uradio da bi razdvojio A. G. i konobara, da ne mi došlo do daljnje svađe i da bi se situacija smirila. Napominjem da, kada je Šerak pošao napustiti objekt, A. G. je pozvao Šeraka da ide s njim kući jer se bojao ostati s osobom koja ga je tukla, a što je Šerak i učinio. Nesporno je da je A. G. tokom spomenutog događaja bio pod utjecajem alkohola i narkotika te je predlagao Šeraku da nabavi "bijelo", misleći na kokain, što je Šerak odbio - naveo je Čelik.

Advokat je, također, rekao da je oštećeni u policiji davao više kontradiktornih izjava. Čelik tvrdi da kod Šeraka nije spomenuti pištolj te da je odbrana pokrenula svoju istragu radi pronalaska ovog oružja.


Namjeravao se predati

Advokat Čelik napomenuo je da ga je prošle sedmice Šerak kontaktirao s namjerom da se preda, ali kako je on bio na godišnjem odmoru, dogovoreno je da to učine 22. avgusta (jučer, op.a.). Međutim, nakon samog događaja Šerak je imao problema s nogom, javili su mu se jaki bolovi te se u petak oko 21 sat s drugom dovezao u neposrednu blizinu PU Ilijaš i čekao da ga neko prepozna i uhapsi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.