AKCIJA BILA U SUBOTU

Sastanak uprave Ine i ministra trajao samo 45 minuta: Ovo su novi detalji pljačke

Blokirane su nekretnine u vrijednosti 3 miliona eura, rekao je Ante Biluš iz Ministarstva finansija

Tokom akcije hapšenja. INDEX.HR

A. O. / Index.hr.

29.8.2022

U velikoj pljački Ine uhapšeno je pet osoba koji ostaju u istražnom zatvoru.

Akcija je sprovedena u subotu, a pokrenuli su je Uskok i policija. Na meti istražitelja našli su se direktor u Ini Damir Škugor, predsjednik Hrvatske advokatske komore Josip Šurjak, njegov poslovni partner Goran Husić s kojim je suvlasnik firme OMS Upravljanje, Škugorov otac Dane te predsjednica uprave firme Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić.

Šteta za INA-u prelazi milijardu kuna, protuzakonita zarada Damira Škugora i njegova oca Dane Škugora je gotovo pola milijarde kuna, dok je Goran Husić profitirao za preko 90 miliona kuna, a Josip Šurjak za 68.9 miliona kuna.

Na računu njihove firme OMS-Ulaganje ostalo je još preko 200 miliona kuna protuzakonito ostvarene dobiti.

Nisu primjetili kriminal

Mostovac Miro Bulj komentirao je pljačku u Ini. Mostov zastupnik prozvao je Niku Dalića, člana uprave Ine i muža Martine Dalić.

- Jasno je ko dan da je Plenković najodgovorniji jer je on sve ove kadrove u INA-i postavio. Hoće li muž Martine Dalić kao i svi oni koji su sjedili u Upravi i NO vratiti svoje plaće jer ih nisu zaslužili?! Čak iako nisu dio ove kriminalne strukture koja je čerupala INA-u, iako je u to teško povjerovati, odgovorni su jer kriminal nisu primjetili! Inače, Niko Dalić je zahvaljujući Plenkoviću u INA-i primao mjesečno 130.000 kuna plaće, što znači da je u 11 godina natukao u INA-i 17 miliona i 160.000 kuna! Ina se pljačkala i legalno, a ne samo nelegalno - objavio je Bulj.

Objava na Facebooku. PRINTSCREEN

Osam poslovnih banaka

U toku je presica Ministarstva finansija. Otkriveni su neki novi detalji. 

Kako je rečeno, u akciji je blokirano 813 miliona kuna u osam poslovnih banaka na 16 računa, u šest otvorenih investicijskih fondova.

- Blokirane su nekretnine u vrijednosti 3 miliona eura - rekao je Ante Biluš iz Ministarstva finansija.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.