PRESUDA U BRČKOM

Aladin Biser osuđen na 19 godina zatvora za ubistvo Fethije Mihmića

Optuženi žrtvi dugovao 80.000 KM koje nije želio da vrati

Biser optužen za ubistvo Mihmića. Facebook

B. C.

5.9.2022

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH dokazalo je optužbe protiv Aladina Bisera (38) optuženog za ubistvo starije osobe počinjeno u Jagodnjaku kod Brčkog, u maju prošle godine. Po optužnici koja ga tereti da je udarcima tvrdim predmetom u predjelu glave, ramena i ruku, iz koristoljublja ubio obrtnika Fethiju Mihmića, optuženi je pred Osnovnim sudom Distrikta nepravosnažno osuđen na 19 godina zatvora, saopćeno je iz Tužilaštva Brčko distrikta BiH. 


Lažno se predstavljao kao geometar

Podsjetimo, optuženom je stavljeno na teret da je s ciljem da zadrži prevarno pribavljen novac od žrtve, kako bi izbjegao da ga vrati, planirao, pripremio, a zatim i počinio ubistvo Mihmića. On je optužen da je 31. maja prošle godine, oko 7:30 sati, vozilom odvezao Mihmića u naselje Jagodnjak, a zatim ga na makadamskom putu, koji to naselje povezuje s Donjom Skakavom, izveo i poveo u šumu Gložđa, gdje mu je udarcima štilom (drškom op. a.) za sjekiru u predjelu glave, desnog ramena i lijeve šake nanio povrede usljed kojih je nastupila smrt žrtve.

Kako se navodi u optužnici, ubistvu iz koristoljublja prethodilo je dugogodišnje poznanstvo optuženog i žrtve, pri čemu je optuženi u posljednje tri godine, lažno se predstavljajući kao geometar, konstantno uzimao novac od Mihmića da bi mu navodno osigurao kupovinu nekretnine od distrikta Brčko.


Policija na mjestu ubistva. EBrčko

 U namjeri da sebi pribavi protivpravnu imovinsku korist, lažno mu je prikazivao da može osigurati potrebne dozvole i putem geometra ubrzati postupak, ali da mu mora davati novac za navodne takse, postupke licitacije i geodetsku naknadu. Kako mu je Mihmić povjerovao, u više navrata mu je predao oko 80 000,00 KM, pri čemu ga je Biser radi plaćanja kontaktirao putem telefona, lažno se predstavljajući kao geometar Svetozar Vasiljević.

Nakon ubistva Biser je ubrzo otkriven i uhapšen, a 2. juna predat je Tužilaštvu Distrikta na daljnje postupanje tokom kojeg mu je odmah određen pritvor.


Tužilaštvo i optuženi presudu mogu pobijati žalbom

- Trajanje pritvora prema Biseru, na prijedlog Tužilaštva, produženo je i nakon podizanja optužnice 26. novembra prošle godine, kojom ga se tereti za krivično djelo Ubistvo, iz koristoljublja (iz člana 163 stav 2 tačka 4) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH). Kao i u najvećem broju ranije rasvijetljenih ubistava u Brčkom, počinilac je i u ovom slučaju brzo otkriven, a istraga protiv njega okončana je podizanjem optužnice za manje od šest mjeseci. Nakon glavnog pretresa, on je pred Osnovnim sudom Brčko distrikta BiH nepravosnažno osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 19 godina. Jednako kao i Tužilaštvo, optuženi presudu može pobijati žalbom. O izjavljivanju žalbe, Tužilaštvo Brčko distrikta BiH odlučit će po prijemu pisanog otpravka prvostepene presude- navodi se u saopćenju Tužilaštva Brčko distrikta BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.