AKCIJA "ISTOK-SAN"

Upućen prijedlog pritvora za osumnjičenog državljana Pakistana

Istraga se provodi u saradnji i sa partnerskim agencijama država Evropske unije i Europolom

Zgrada Tužilaštva BiH. AVAZ

A. O.

8.9.2022

Nakon ispitivanja osumnjičenog u prisustvu njegovog advokata, tužilac Tužilaštva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora od 30 dana za osumnjičenog D. A. (1981), državljanina Pakistana, a koji je uhapšen u akciji SIPA-e.

Mjera pritvora predložena je iz razloga opisanih u članu 132. stav 1. tačka a) i b) ZKP-a BiH, odnosno zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenog, te opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze te vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike.


Razbijanje organizovane grupe

Navedeni osumnjičeni je pod istragom, kao organizator, zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela ‘krijumčarenje migranata’ iz člana 189a. i krivično djelo krijumčarenje ljudi iz člana 189. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Navedene aktivnosti su nastavak operativne akcije „Istok-San“, usmjerene na razbijanje organizovane grupe za krijumčarenja migranata, koja je u prethodnom periodu prokrijumčarila veći broj migranata porijeklom iz Pakistana i Bangladeša, sa područja Bosne i Hercegovine u zemlje Evropske unije.


Temeljna istraga

Ove aktivnosti rezultat su višemjesečne temeljne istrage koju provodi Tužilaštvo BiH u saradnji sa SIPA-om, Graničnom policijom BiH, Službom za poslove sa strancima BiH, Obavještajno sigurnosnom agencijom BiH, Ministarstvom unutrašnjih poslova RS i Ministarstvom unutrašnjih poslova KS.

Istraga se provodi u saradnji i sa partnerskim agencijama država Evropske unije i Europolom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.