NAKON UKIDANJA PRESUDE

Žena kojoj je Zavadlav ubio sina: On sve nas pravi budalama

Doći ću ponovo na suđenje makar me srce izdalo, želim ga pogledati u oči i kazati mu par riječi, poručila je

Filip Zavadlav: Ubio tri osobe iz kalašnjikova. IVO CAGALJ / PIXSELL

S. S. / Slobodna Dalmacija

14.9.2022

Filipu Zavadlavu ponovo će se suditi na splitskom Županijskom vijeću. Visoki krivični sud ukinuo je prvostepenu presudu prema kojoj je Zavadlav osuđen na 40 godina zatvora zbog ubistva Marina Bobana, Jurice Torlaka i Marina Ožića Paića, koje je izrešetao hicima iz kalašnjikova u januaru 2020. u centru Splita.

Visoki krivični sud još nije poslao detaljno obrazloženje ukidajuće odluke, pa nije poznato zbog čega su srušili presudu, ali zna se da je Zavadlavu produžen istražni zatvor.

Da li je bio uračunljiv?

Tokom suđenja utvrđeno je da je Zavadlav postupao s direktnom namjerom. Vještaci su utvrdili miješane poremećaje ličnosti, međutim ne i da boluje od duševne bolesti i da je bio bitno smanjeno uračunljiv.

Njegov advokat Branko Šerić u žalbi na neprasnažnu presudu splitskog Županijskog suda tvrdio je da Zavadlav nije bio uračunljiv te je zatražio novo vještačenje i suđenje.

Podržava odluku

Milena Torlak, majka ubijenog Jurice Torlaka, podržava ovu odluku suda.

- Slažem se s time da bude ponovno suđenje i nadam se kako će se na njemu dokazati da je Zavadlav ta ubistva pripremao mjesec dana unaprijed, a ne da nije bio uračunljiv. Itekako je bio uračunljiv. To je smišljeno ubistvo i treba odgovarati za to što je napravio - rekla je Torlakova majka u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju.

Dodala je još:

- Pogledajte dokumentarac na RTL-u pa će vam sve biti jasno. On sve nas pravi budalama. Doći ću ponovo na suđenje makar me srce izdalo. Želim ga pogledati u oči i kazati mu par riječi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.