UHAPŠENE TRI OSOBE

Tužilaštvo BiH i Granična policija provode aktivnosti u borbi protiv krijumčarenja migranata

Osumnjičeni, koji su strani državljani, su pod istragom i terete se da su duži vremenski period, vršili organizovanje, komunikaciju i krijumčarenje

Prevozili migrante. ILUSTRACIJA

A. O.

23.9.2022

Postupajući po nalogu tužiteljice iz Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, policijski djelatnici Granične policije, u dva predmeta, uhapsili su ukupno tri osumnjičene osobe.

Osumnjičeni, koji su strani državljani, su pod istragom i terete se da su duži vremenski period, vršili organizovanje, komunikaciju i krijumčarenje ilegalnih migranata na područje Bosne i Hercegovine.

U jednom predmetu, osumnjičeni su za izvršenje krivičnih djela, koristili plovilo kojim su preko riječne granice na teritoriju Bosne i Hercegovine, krijumčarili više osoba u nezakonitim prelascima granice.


Počinjenjem ovih kaznenih djela, počinitelji ostvaruju nezakonitu imovinsku korist, a nanosi se šteta Bosni i Hercegovini, narušavanjem sigurnosne situacije, omogućavanjem ilegalnih migracija kao i povećanjem broja osoba koje nezakonito borave u Bosni i Hercegovini, a sa ciljem odlaska prema zemljama EU.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajuća tužiteljica donijet će odluku o prijedlogu mjera pritvora, mjera zabrane, kao i daljim istražnim aktivnostima u ovim predmetima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.