RAZLOG KORISTOLJUBLJE

Razriješen zločin u Zagrebu: Ubio je, tijelo zamotao u tepih i bacio u bunar

Bunar je zatrpao građevinskim otpadom i zemljom

Muškarac se sumnjiči za teško ubistvo, krivotvorenje isprave i ovjeravanje neistinitog sadržaja. Ilustracija

H. J. I.

23.9.2022

Zagrebačka policija zbog zločina iz 2011. godine osumnjičila je 63-godišnjeg muškarca. On je ubio stariju ženu, a tijelo zamotao u tepih i bacio u bunar.

Zagrebačka policija ovih je dana dovršila kriminalističku obradu nad 63-godišnjakom, koji se sumnjiči za teško ubistvo starije žene 2011. godine, saopćeno je u petak iz PU zagrebačke.

- Sumnja se da je zasad neutvrđenog dana, u periodu od 12. oktobra do 5. novembra 2011. godine, na zasad tačno neutvrđen način, iz koristoljublja, a s ciljem protupravnog prisvajanja nekretnine odnosno stana oštećene, najvjerovatnije na adresi stanovanja, usmrtio ženu posebno ranjivu zbog njene dobi.

Potom je tijelo zamotao u tepih te ga prevezao na adresu na širem području Zagrebačke županije gdje ima vikendicu. Zamotano tijelo bacio je u bunar koji se nalazio u dvorištu vikend kuće, bunar zatrpao građevinskim otpadom i zemljom, a okno bunara maknuo i premjestio ispred vikend kuće, kako bi prikrio mjesto gdje se nalazio bunar - navodi se u policijskom saopćenju.


Zakopao je u bunar na imanju

Muškarac se sumnjiči za teško ubistvo, krivotvorenje isprave i ovjeravanje neistinitog sadržaja.

Nestanak nesretne žene njena porodica prijavila je 2011. godine. Tek kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je ubijena, kao i gdje se tijelo nalazi.

Nakon pet godina od prijave nestanka, osumnjičenik je krivotvorio i ovjerio dokumentaciju o kupnji stana, uz pomoć koje je prisvojio nekretninu ubijene žene u zajedničkoj stambenoj zgradi.

- Tijekom provođenja sveobuhvatnog kriminalističkog istraživanja policijski službenici su u protekle dvije godine došli do novih saznanja da se osumnjičeni 63-godišnjak može dovesti u vezu kao mogući počinitelj navedenih kaznenih djela, nakon čega su nastavili sa započetim intenzivnim kriminalističkim istraživanjem - navode u policiji.

Pretragom njegova imanja na području Zagrebačke županije, a u saradnji s pripadnicima MORH-a, prekopano je dvorište i pronađen je bunar koji je osumnjičenik zatrpao, kako bi prikrio mjesto gdje je bacio tijelo ubijene žene.

U protekla dva dana bunar je iskopan, da bi u četvrtak na dubini od sedam metara bilo pronađeno tijelo za koje se sumnja da je tijelo oštećene.


Bili prve komšije

Temeljem naloga Županijskog suda u Zagrebu tijelo je ekshumirano i prevezeno na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku zbog obdukcije.

Nakon završenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici predali su osumnjičenog 63-godišnjaka pritvorskom nadzorniku dok su kaznenu prijavu podnijeli Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.

Osumnjičeni je bio prvi susjed 73-godišnje penzionerke, skupa su živjeli u kući s dva stana na Trešnjevci. Nakon njenog nestanka, navodni ubica, koji je u stanu živio sa svojom suprugom, dvoje djece i ocem, jednostavno se "proširio" i na stan nestale, navodi Jutarnji list.

Temeljem krivotvorenog kupoprodajnog ugovora osumnjičeni je zatražio uknjižbu njenog stana.

- Čim je nestala, on je drugi dan počeo preuređivati kuću. Iskreno, svima nam je to bilo jako čudno. Svi smo znali da nešto nije u redu - kazali su neki od svjedoka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.