KANTONALNI SUD SARAJEVO

Suđenje policajcima za zlostavljanje: Saslušani majka i brat nastradalog Adnana Hadžagića

Optuženi Adnan Karaman, Kemal Hrvo i Džemal Hadžiabdić

Hatidža Hadžagić po izlasku iz Suda. B. Cerić

Piše: B. C.

27.9.2022

Pred vijećem Kantonalnog suda u Sarejevu danas je nastavljeno suđenje policijskim službenicima Adnanu Karamanu i Džemalu Hadžiabdiću koji se terete za zlostavljanje koje je dovelo do smrti Adanana Hadžagića

Adnan Karaman i Džemal Hadžiabdić optuženi su zbog krivičnih djela zlostavljanje u obavljanju službe i teška tjelesna ozljeda, dok je policajac Kemal Hrvo optužen za zlostavljanje u obavljanju službe u sticaju sa krivičnim djelom laka tjelesna ozljeda.

Optuženi se terete da su 30. na 31. juli 2020. godine, od ponoći do 01 sat i 10 minuta, tokom policijske potjere na području Općine Stari Grad pokušali zaustaviti automobil u kojem su bili Haris Zuko, za kojim je bila potraga na snazi, potom, Enes Kozić i Adnan Hadžagić. Navedene osobe, u namjeri da pobjegnu od policije, izašli su iz automobila i krenuli bježati ulicom Lubina u pravcu ulice Vratnik Mejdan.


Suđenje se nastavlja 21. oktobra. B. Cerić

Nakon što je policijski službenik Kemal Hrvo sustigao Enesa Kozića od kojeg je, prije nego što ga je stavio pod kontrolu zadobio povrede, istog savladao i nanio mu lake tjelesne povrede. Preostala dva policajca Karaman i Hadžiabdić kada su sustigli Adnana Hadžagića zadali su mu teške tjelesne povrede usljed kojih je u kolima hitne pomoći preminuo.

Na današnjem pretresu saslušani su majka i brat nastradalog, Hatidža i Demir Hadžagić. Također je tužiteljica pročitala i izjavu Safeta Hadžagića, oca nastradalog Anana Hadžagića.

Sljedeći pretres je zakazan za 21. oktobar. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.