SUĐENJE POLICAJCIMA

Advokat Pećanin za "Avaz": Porodica Hadžagić nije bila obaviještena da je jedan pretres već održan

Danas mi nije dozvoljeno da iznesem okolnosti koje smatram bitnim za vođenje ovog postupka, kazao je advokat Senad Pećanin

Pećanin: Porodica Hadžagić je bila izložena pritiscima. B. Cerić

Piše: B. C. - N. Ć.

27.9.2022

Nakon ročišta održanog u Kantolnom sudu u Sarajevu predmetu protiv policijskih službenika Adnana Karamana i Džemala Hadžiabdića koji se terete za zlostavljanje koje je dovelo do smrti Adanana Hadžagića, advokat Senad Pećanin koji zastupa porodicu nastradalog kazao je za portal "Avaza" da su on i porodica tek danas saznali da je postupak protiv policajaca već započeo. 

- Ročište u postupku protiv optuženih za ubistvo Adnana H. Koje se dogodilo 31.7.2020. godine, nažalost, i zbog porodice ubijenog Adnana Hadžagića, tek danas smo saznali da je jedan pretres već održan. Postupak je započeo, a da nisu bili obaviješteni niti članovi porodice ubijenog Hadžagića niti ja kao njihov punomoćnik- kazao je na početku advokat Pećanin i dodao.  


Tužilaštvo je učinilo sve da do ovog postupka ne dođe

- Na današnjem pretresu izjave su dali, majka ubijenog Adnana, Hatidža,i njegov brat Demir Hadžagić. Neprijatno sam iznenađen činjenicom da mi predsjedavajuća sudskog vijeća nije dozvolila da iznesem okolnosti koje smatram bitnim za vođenje ovog postupka, odnosno činjenica koje ukazuju na izuzetno neprofesionalno, nezakonito i nemoralno postupanje Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu u postupku vođenja istrage i podizanja optužnice.

- Naime, Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu, učinilo je sve da do ovog postupa ne dođe i da se čitav slučaj okonča na način da je to predstavljeno javnosti u prvim izvještajima policije, da je ubijeni Adnan Hadžagić stradao zbog posljedica pada sa nekog zidića visine od dva metra. Međutim obdukcioni nalazi su ustanovili da se ne radi o posljedicama pada, jer su povrede bile tako teške i na kraju su rezultirale gubitkom života, a što je dokumentovano i fotografijama i kasnije obdukcijom, kao da je pao s "Bosmala",kao što je rekao njegov brat ili majka pred Sudom, a ne ono što je tvrdila policija da je pao sa zida od dva metra. Nažalost Tužilaštvo je učinilo sve da do ovog postupka ne dođe prije svega vršeći nevjerovatan pritisak na porodicu ubijenog Hadžagića, da on bude pokopan bez obdukcije. Ti pritisci su trajali 60 dana, porodica je uporno odbijala saglasnost za obavljanje sahrane bez obdukcionog nalaza i pokazalo se iz puno razloga- naveo je Pećanin.


Postupak koji ima veliki značaj za pravnu sigurnost građana

- Pritisci su čak uključivali i uznemiravanje policijski vozilima kod kuće ubijenog Hadžagića, pritisci upozorenjem, nagovaranjem porodice da odustane od obdukcije iz razloga što je dan ležanja tijela u mrtvačnici izuzetno skupo, što im se činilo kao jak argument da odustanu od obdukcije zbog teške materijalne situacije. Na svu sreću porodica je bila uporna, i tek nakon 60 dana Tužilaštvo je prihvatilo zahtjev da se izvrši obdukcija, koja je pokazala da se radilo o nasilnoj smrti, o brutalnom premlaćivanju i nanošenju teških tjelesnih povreda koje su rezultirale smrću- navodi Pećanin.

- Danas sam želio reći i čitav niz dokaza koje upućuju na spregu policije i Tužilaštva s namjerom da se procesuiranje i utvrđivanjem krivice odgovornim za smrt Hadžagića ne dođe. Nažalost iz meni neobjašnjivih razloga sutkinja nije dozvolila moje obraćanje, prekinula ga je na samom početku, što smatram da nije ni u duhu ni u slovu Zakona o krivičnom postupku. Mislim da je ovo jedan od postupaka koji ima veliki značaj za pravnu sigurnost građana uopće i koji ukazuje na nedopustiv odnos organa nadležnih za sprovođenje istraga i procesuiranje odgovornih za najteža krivična djela kakvo bez sumnje i jeste, i ubistvo Adnana Hadžagića- napominje Pećanin.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.