SPECIJALNI SUD BEOGRAD

Završeno pripremno ročište Belivuku i Miljkoviću: "Nije mi žao što je ubijen Jovan Vukotić"

Belivuk je dodao da je "takav jedan čovjek ubijen, čemu onda se da se nada tužitelj"

Belivuk: Advokati njegov komentar ocijenili kao prijetnju. Agencije

E. Ć. / Telegraf.rs

27.9.2022

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je završeno pripremno ročište u procesu protiv organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, čiji se pripadnici terete za sedam ubistva, trgovinu drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmicu i silovanje.

Za 17. oktobar je zakazan glavni pretres u ovom postupku. Kako je navela advokatica Vesna Golubović, Belivuk je tokom svog izlaganja rekao kako mu nije žao što je ubijen Jovan Vukotić, vođa Škaljarskog klana. On je dodao da je "takav jedan čovjek ubijen, čemu onda se da se nada tužitelj". Neki advokati su to ocijenili kao prijetnju, a Belivuk je tvrdio suprotno.


Kuća u Surduku

Tužitelj Saša Ivanić je pomenuo na ročištu da je A.Ž vlasnica kuće u Surduku, za koju tužilaštvo tvrdi da je bilo mjesto ubistva i spaljivanja tijela Gorana Mihajlovića, dala iskaz u tužilaštvu, i da je ona još uvijek zakonita žena Radoja Živkovića, koji je uhapšen u Istanbulu zbog ubistva Jovana Vukotića.

A.Ž. je u tužilaštvu rekla da nije u kontaktu sa Živkovićem od 2015. godine kada je predala papire za razvod braka. Miljković je priznao da poznaje Živkovića, ali je istakao da to nije nikakav dokaz da on ima neke veze sa ubistvom Mihajlovića, prenosi Telegraf.rs.

Također, Miljković je postavio pitanje sudu, čiji su 14 DNK uzoraka koji su pronađeni u kući u Ritopeku, a koji se vode kao DNK uzorci nepoznatih osoba, navodeći da to mogu biti uzorci 14 ubica ili 14 žrtava.

Miljković je za govornicom citirao dvije presude i ponovio da bez tijela ubijenog nema ni krivičnog djela. On se pozvao na presudu za teško ubistvo dječaka Ðorđa Andrejića, čije tijelo nikad nije pronađeno, a za koje je u dva navrata bila osuđena njegova majka, ali je pravosnažno oslobođena na kraju.


Na prethodnom ročištu negirali optužbe

Na prethodnom ročištu pripadnici grupe su kratko negirali optužbe druge optužnice, svi osim trojice svjedoka okrivljenih.

Kako su advokati preneli novinarima, Belivuk je na pitanje sudije da li priznaje ubistva Nikole Mitića i Gorana Mihajlovića, rekao "kako da priznam pobogu", a Miljković kratko rekao "ne priznajem".

Inače, na današnje ročište Belivuk Miljković i ostali optuženi su dovedeni iz pritvora Okružnog zatvora, dok je četvoro optuženih došlo sa slobode, a troje okrivljenih svjedoka dovedeno je sa tajnih lokacija.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je nedavno proširilo istragu protiv Belivuka, Miljkovića i Bojani Belivuk zbog sumnje da su novcem od kriminalne djelatnosti kupovali razne luksuzne stvari.

Naredba o sporovođenju istrage donesena je 9. decembra prošle godine u odnosu na Veljka Belivuka, Marka Miljkovića, Bojanu Belivuk, Tanju Miljković, Snežanu Ðorđević, Filipa Ivanovskog i Mariju Milutinov, zbog sumnje da su počinili krivično djelo pranje novca.

Specijalno tužilaštvo u Crnoj Gori je podiglo optužnicu protiv Belivuka, Miljkovića, Jankovića i Ratka Živkovića zbog otmice Mileta Radulovića zvanog Kapetan, prenosi Telegraf.rs.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.