EUROPOL

Na listi najtraženijih bjegunaca i dvojica državljana BiH

Potraga za pripadnicima organiziranih kriminalnih grupa

Mladen Maki Samardžija i Radomir Rale Cvijanović. EUROPOL

B. C.

28.9.2022

Evropska mreža timova za aktivno traženje bjegunaca (ENFAST) je uz podršku Europola pokrenula kampanju u potrazi za najtraženijim bjeguncima u Europskoj uniji s naglaskom na bjegunce širom Evrope koji su pripadnici organiziranih kriminalnih grupa.

Objavljeno 49 profila bjegunaca

U kampanji za 2022. godinu koja je počela jučer objavljeno je 49 profila bjegunaca povezanih s organiziranim kriminalnim grupama, a među njima su i dva državljanina BiH,Radomir Rale Cvijanović i Mladen Maki Samardžija, obojica imaju dvojno državljanstvo - BiH i Slovenije.

Samardžija (32) optužen je za krijumčarenje droge i označen je kao "opasan", dok je Cvijanović (37) optužen za organiziranu ili oružanu pljačku.

Među bjeguncima porijeklom iz zemalja regiona, pod oznakom "opasan" su još državljani Srbije Goran Mladenović, za kojim je Kipar raspisao potjernicu, i Žarko Pijanović, kojeg traži Luksemburg, te Crnogorac Goran Milašinović, kojeg traži Kipar i koji ima oznaku "opasan".

Hrvatska ima najviše svojih državljana

Od svih zemalja regiona, Hrvatska ima najviše svojih državljana na listi najtraženijih. U Hrvatskoj je raspisana potjernica za Tomislava Šojića, koji je označen kao "opasan", Manuela Vulića, Marka Nikolića, koji je osuđen na 12 godina zatvora zbog ubistva i nanošenja teških tjelesnih povreda, Kristijana Čačića i Milana Nikolića, osuđenog na 15 godina zatvora zbog ubistva.

ENFAST i Europol pozivaju građane EU da posjete web stranicu i pogledaju fotografije ovih bjegunaca kako bi vidjeli prepoznaju li ikoga od njih.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.