ČLAN KAVAČKOG KLANA

Ko je Mladen Samardžija, kojeg Europol tretira kao opasnog kriminalca

U njegovom vozilu je prije 10 dana pronađeno je 58.400 eura u kešu i četiri mobilna telefona koji su zajedno sa automobilom privremeno oduzeti,

Mladen Samardžija. MUP SLOVENIJE

S. S.

28.9.2022

Evropska mreža timova za aktivno traženje bjegunaca (ENFAST) je uz podršku Europola pokrenula kampanju u potrazi za najtraženijim bjeguncima u Europskoj uniji s naglaskom na bjegunce širom Evrope koji su pripadnici organiziranih kriminalnih grupa.

U kampanji za 2022. godinu koja je počela jučer objavljeno su profili bjegunaca povezanih s organiziranim kriminalnim grupama, a među njima su i dva državljanina BiH, Radomir Rale Cvijanović i Mladen Maki Samardžija, obojica imaju dvojno državljanstvo - BiH i Slovenije.

Samardžija (32) je označen kao "opasan", a navode da je kao član "Kavačkog klana" učestvovao u okviru međunarodne kriminalne grupe. 

- Putem SKY komunikacije koordinirao je rukovanje i isporuku ilegalne droge i novca i regrutovao nove članove kriminalne grupe. Svojim krivičnim djelima protivpravno je pribavio veliku imovinsku korist - navodi se u pojašnjenju.

58.400 eura u kešu

Samardžija je uhapšen u noći sa 18. na 19 septembar kada je došlo do tuče i pucnjave u kafiću "Red & White Kafanica" na Palama. Za vrijeme sukoba Samardžija je bio u lokalu, a nakon što je došlo do napada na jednog policajca automobilom "BMW X5" je pobjegao s lica mjesta. Brzom reakcijom policije zaustavljen je i uhapšen na području Pala zbog, kako je saopćeno iz policije, pomaganja u izvršenju krivičnih djela.

U njegovom vozilu pronađeno je 58.400 eura u kešu i četiri mobilna telefona koji su zajedno sa automobilom privremeno oduzeti, pisala je Srpskainfo.

Zajedno sa Samardžijom policija je tu noć uhapsila Tomislava Petrovića zvanog Tomo iz Pala, Aleksandra Đurđevića iz Srpca i Edvina Torića iz Bihaća, dok se i dalje traga za Strahinjom Pandurevićem osumnjičenim da je tokom sukoba pucao u plafon kafića.

Prodaja heroina

Slovenačka policija je ranije objavila potjernicu za Mladenom Samardžijom na svojoj internet stranici, ali detalji zbog kojih ga potražuju, javnosti nisu dostupni.

O Samardžiji su u maju prošle godine pisali i crnogorski mediji, navodeći da je osumnjičen za trgovinu narkoticima. Pozivajući se na dokumente iz istrage crnogorske Vijesti su navodile da je Samardžija važio za dobavljača heroina koji je u avgustu 2020. bio meta prikrivenih istražilaca slovenačke policije. Kako je tada objavljeno, tajni agenti su od Samardžijinih kurira kupovali heroin, a na kesicama su otkriveni i njegovi otisci prstiju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.