PET OSOBA

Tužilaštvo BiH traži pritvor za osumnjičene za izborne prevare, ovo su njihova imena

Mjera pritvora potrebna je zbog nastavka istražnih aktivnosti Tužilaštva BiH i partnerskih policijskih agencija

A. O.

Navedeni osumnjičeni pod istragom su zbog krivičnih djela: Izborna prevara iz članka 154. KZ BiH i Uskraćivanje biračkog prava iz članka 150. KZ BiH

Foto: AVAZ / ILUSTRACIJA


Nakon što su predati u nadležnost Tužilaštva BiH, postupajuća tužiteljica ispitala je osumnjičene u prisustvu njihovih odvjetnika, te je prema Sudu BiH upućen prijedlog pritvora za svih 5 osumnjičenih osoba.

Mjera pritvora predložena je za osumnjičene Suvadu Halilović, rođenu 1954. godine, Bosanski Novi / Novi Grad, Emiru Vakufac, rođenu 1970. godine, Bosanski Novi / Novi Grad, Ramiza Hamzagić, rođenog 1967. godine, Bosanski Novi / Novi Grad, Ismeta Džafić, rođenog 1958. godine, Bosanski Novi / Novi Grad, Ismeta Mehinović, rođenog 1970. godine, Bosanski Novi / Novi Grad.

Mjera pritvora potrebna je zbog nastavka istražnih aktivnosti Tužilaštva BiH i partnerskih policijskih agencija, o svim okolnostima počinjenja kaznenih djela vezanih za dostavljanje velike količine ispunjenih glasačkih listića na biračko mjesto. Temeljitom istragom tužiteljstva i policijskih agencija, nastojat će se identificirati sve osobe povezane sa ovim kaznenim djelom, kao i organizatori i nalogodavci ovih nezakonitih aktivnosti.

Naime, postoji opasnost da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, priktivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike.

Navedeni osumnjičeni pod istragom su zbog krivičnih djela: Izborna prevara iz članka 154. KZ BiH i Uskraćivanje biračkog prava iz članka 150. KZ BiH.

Također, tužilaštvo BiH u komunikaciji sa CIK BiH, poduzima aktivnosti kako bi se osigurali uvjeti potrebni za održavanjem zakonitog izbornog procesa na navedenom biralištu.

Više o temi Tužilaštvo BiH

ZBOG OPASNOSTI OD BJEKSTVA
Prijedlog pritvora za osumnjičenog u akciji "Storage"
NA VRH

Podijeli članak na