SAOPĆENJE

Predložen pritvor za državljana Hrvatske zbog krijumčarenja 30 državljana Turske

Osumnjičeni Saša Marjanović, rođen 1970. godine iz Rijeke, državljanin R Hrvatske je priveden postupajućem tužiocu

A. O.

5.10.2022

Krijumčareni migranti. GP BIH

U okviru aktivnosti Granične policije BiH, a u koordinaciji sa dežurnim tužiocem Tužilaštva BiH, na međunarodnom graničnom prijelazu Orašje, prilikom redovne kontrole otkriven je i lišen slobode državljanin R Hrvatske u pokušaju nelegalnog prebacivanja 30 državljana R Turske koji nisu ispunjavali zakonske uslove za ulazak u R Hrvatsku.

Osumnjičeni Saša Marjanović, rođen 1970. godine iz Rijeke, državljanin R Hrvatske je priveden postupajućem tužiocu, koji je nakon ispitivanja uputio prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora iz člana 132. stav 1. tačka a) ZKP-a BiH, odnosno zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenog.

Navedeni osumnjičeni je pod istragom da je počinio krivično djelo krijumčarenje ljudi iz člana 189. KZ-a BiH.

 On se sumnjiči da je prilikom redovnog transporta robe u tovarnom prostoru teretnog motornog vozila nezakonito prokrijumčario državljane Turske preko državne granice.

Državljani Turske su predati na dalje postupanje Službi za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa partnerskim institucijama i agencijama, gotovo svakodnevno realizuje aktivnosti koje se odnose na procesuiranje krivičnih djela krijumčarenja u gradovima i područjima širom Bosne i Hercegovine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.