PRESUDE

Cvikiju opet izrečena ista kazna za ubistvo Make Radića

Riječ o ponovljenom sudskom postupku koji je naložio Vrhovni sud FBiH

Izricanje presude Cvitanović je prokomentirao riječima: "Opet isto". M. Smajkić

Piše: M. Smajkić

11.10.2022

Josip Cvitanović Cviki (48) danas je pred Sudskim vijećem Kantonalnog suda u Mostaru, kojim je predsjedavao Darko Zovko, proglašen krivim za ubistvo Marka Radića Make (61), osuđenog ratnog zločinca za što mu je izrečena kazna zatvora u trajanju od 17 godina. Također, za nedozvoljeno držanje oružja izrečena mu je zatvorska kazna u trajanju od pola godine, odnosno, osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 17 godina i pet mjeseci.

Riječ je o ponovljenom sudskom postupku, nakon što je Vrhovni sud Federacije BiH uvažio žalbu odbrane u dijelu koji se odnosi na to da im nije ostavljen rok od 15 dana da se izjasne po izmjenjenoj optužnici od 20.decembra prošle godine.



Prethodno, Sudsko vijeće Kantonalnog suda Mostar kojim je predsjedavao Marin Zadrić Cvitanoviću je izrekao identičnu zatvorsku kaznu.

On se, prema optužnici, teretio da je 9.novembra 2020.godine u ulici Brune Bušića u Mostaru u Radića ispalio pet hitaca iz automatske puške i usmrtio ga na licu mjesta, a nakon verbalnog i fizičkog sukoba između njih dvojice, kojeg je inicirao optuženi.

Izricanje presude Cvitanović je prokomentirao riječima: "Opet isto", nakon čega je zatražio da napusti sudnicu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.