NASTAVAK SUĐENJA

Respiratorska mafija: Crnolistaš Novalić, malinar Hodžić i ostali stigli u Sud BiH

Na današnjem pretresu predviđeno je saslušanje dvoje svjedoka odbrane Fahrudina Solaka

Piše: B. C. - S. S.

19.10.2022

U Sudu BiH za danas je zakazan nastavak suđenja federalnom premijeru Fadilu Novaliću i ostalima u vezi s nabavkom 100 kineskih respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM.

Osim Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, ministrica finansija FBiH Jelka Milićević i vlasnik preduzeća "Srebrena malina" Fikret Hodžić.


Crnolistaš Novalić stigao u Sud BiH - Avaz
Fikret Hodžić, vlasnik "Srebrene maline" - Avaz
Novalić stigao na nastavak suđenja respiratorskoj mafiji - Avaz
Dolazak Fikreta Hodžića - Avaz
Dnevni avaz
+9

Prošle sedmice je na ročištu u Sudu BiH Leandro Pekija (Pecchia), vještak iz Italije kojeg je angažiralo Tužilaštvo BiH da vještači sporne respiratore, kazao da se nabavljeni respiratori "ne mogu koristiti u jedinicama intenzivne njege".

Riječ je o stručnjaku iz oblasti elektrotehnike, a specijalizovan je na oblasti biomedicinskog inžinjerstva, odnosno na inspitivanju biomedicinskih aparata, a kao stručnjak je radio i pri ministarstvu zdravstva Italije te u Notingemu u Velikoj Britanij.

 - Respirator ACM 812A se može koristiti u ambulantnim kolima te u hitnim situacijama - istakao je Pekija.

Na današnjem pretresu predviđeno je saslušanje dvoje svjedoka odbrane Fahrudina Solaka. 

Podsjetimo, američki mediji su pisali o “malina respiratorima", navodeći da su ih oni bacili na smeće, a da su u BiH kupljeni po jako napuhanim cijenama.



U američkoj državi Floridi uništen veliki broj kineskih respiratora ACM812A, koji su u Bosni i Hercegovini poznatiji kao "Malina respiratori". Kao je tada navedeno, razlog uništenja je što nisu uvršteni na američku listu odobrenih medicinskih aparata za liječenje pacijenata od korovirusa. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.