NOVA ODLUKA

Zoranu Mamiću sudit će se u odsutnosti i u ponovljenom postupku za aferu "Dinamo 1"

Riječ je o procesu u kojem je u većem dijelu izrečena pravomoćna osuđujuća presuda, no u jednom je dijelu Vrhovni sud vratio postupak Županijskom sudu na ponovljeno suđenje

Zoran Mamić. Armin Durgut / Pixsell

H. J. I.

20.10.2022

Zoranu Mamiću sudit će se u odsutnosti i u ponovljenom suđenju za aferu "Dinamo 1", gdje se njega, brata mu Zdravka, Damira Vrbanovića i poreznika Milana Pernara tereti za izvlačenje najmanje 116 miliona kuna iz hrvatskog nogometnog prvaka, piše Večernji list.

Riječ je o procesu u kojem je u većem dijelu izrečena pravomoćna osuđujuća presuda, no u jednom je dijelu Vrhovni sud vratio postupak Županijskom sudu na ponovljeno suđenje.


Porijeklo novca

Kako je Zoran Mamić pobjegao u BiH, čiji je također državljanin, a BiH je odbila njegovo izručenje, Županijski sud u Osijeku najprije je u septembru donio rješenje da će mu se suditi u odsutnosti u procesu "Dinamo 2", gdje se braću Mamić i još petoricu tereti za zločinačko udruženje u sklopu kojeg su iz kluba izvukli 144 miliona kuna. 

Isti je Sud sada odlučio kako će mu se i u ponovljenom dijelu prvog postupka suditi u odsutnosti, a gdje ga se tereti da je poreznika Milana Pernara potaknuo na zloupotrebu položaja i ovlasti pa ovaj stoga nije utvrdio, među ostalim, porijeklo novca kojim je Mamić u marta 2011. vratio Dinamu 24 miliona kuna pozajmice.


Skoro pet godina zatvora

- Imajući u vidu činjenicu da se optuženi Zoran Mamić tereti da je opisanim postupanjem potaknuo službenu osobu, poreznog službenika, na nezakonito postupanje, da je od počinjenja kaznenog djela proteklo gotovo deset godina, mogućnost nastupa zastare kaznenog progona te činjenicu da za suđenje u ovom kaznenom postupku postoji neupitna zainteresiranost javnosti Republike Hrvatske, po ocjeni ovog vijeća predstavlja to osobito važne razloge da se optuženiku sudi, čime je ispunjena prva pretpostavka za suđenje u odsutnosti – stoji u obrazloženju vijeća Županijskog suda u Osijeku. 

Mlađeg je Mamića, inače, osječki sud u prvom procesu kaznio s 4 godine i 11 mjeseci zatvora, no viši je sud dio presude ukinuo i odredio mu kaznu od 4 godine i 8 mjeseci zatvora.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.