NAKON PUCNJAVE U MOSTARU

Tužilaštvo HNK zatražilo pritvor za napadača zbog pokušaja ubistva 40-godišnjaka

Igor A. zadobio povrede opasne po život, koje mu je iz pištolja nanio Merdin H.

Tužilaštvo HNK: Poduzimaju mjere. AVAZ

Piše: M. Sm.

24.10.2022

Iz Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona su prema Kantonalnom sudu Mostar podnijeli prijedlog za određivanje pritvora prema Merdinu H. (30) iz Mostara, zbog postojanja osnovane sumnje da je u stjecaju počinio krivična djela ubistvo u pokušaju i neovlaštena nabavka, držanje ili prodaja oružja ili bitnih dijelova za oružje Zakona o oružju i streljivu u HNK.

On je, podsjetimo, u subotu predvečer na peronima Autobuske stanice u Mostaru teško ranio Igora A.(40), a koji je, prema posljednjim informacijama iz Sveučilišne kliničke bolnice Mostar zadobio povrede opasne po život.

Mogao bi ometati krivični postupak

Iz Tužilaštva HNK su naveli kako se osumnjičeni tereti da je 22.oktobra 2022. godine, oko 17 sati na Trgu Ivana Krndelja u Mostaru, na lokalitetu autobusne stanice, oštećenom I. A., prišao dok je sjedio u parkiranom vozilu marke „Škoda Octavia“, i to sa pištoljem u ruci, za koji nije imao odobrenje nadležnog organa.

- Drugom rukom oštećenog I.A. je izvukao iz vozila i odmah iz neposredne blizine ispalio više hitaca iz pištolja u njegovom pravcu, nanijevši mu više prostrijelnih ozljeda u predjelu donjih ekstremiteta - kazali su iz Tužilaštva.

Pritvor je, dodali su, predložen iz razloga jer naročite okolnosti ukazuju da bi svojim boravkom na slobodi mogao ometati krivični postupak utjecajem na svjedoke te uništiti ili sakriti tragove važne za krivični postupak, kao i da naročite okolnosti opravdavaju bojazan da bi svojim boravkom na slobodi mogao ponoviti istovjetno krivično djelo.

Sam se predao policiji

Inače, radi se o krivičnom djelu za koje se može izreći kazna zatvora od tri godine ili teža kazna.

Također, naveli su da u saradnji sa Sektorom kriminalističke policije MUP-a HNK poduzimaju i druge istražne radnje u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti pod kojima su počinjena ova krivična djela.

Podsjetimo, Merdin H. se desetak minuta nakon pucnjave sam prijavio policiji te im predao pištolj marke „Smit&Wesson“ s spripadajućim okvirom i šest metaka kalibra devet milimetara.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.