ISTRAGA

MMA borac osumnjičen za trgovinu utjecajem: Stojnić imao kontakte s direktorom OSA-e

Denis Stojnić osumnjičen da je od osobe arapskog porijekla uzeo 100.000 KM za posredovanje kod Osmana Mehmedagića i drugih policijskih službenika

Mehmedagić i Stojnić u jednom od Stojnićevih kafića. Avaz

Piše: B. Cerić

2.11.2022

Ugostitelj i MMA borac Denis Stojnić jučer se na ročištu u Sudu BiH saglasio s prijedlogom Državnog tužilaštva da mu se odredi mjera kućnog pritvora. Oduzeta mu je putna isprava, a Tužilaštvo je zatražilo i zabranu sastajanja s određenim osobama, suosumnjičenima i svjedocima.


Razne pogodnosti

Poznato je da je Stojnić prilikom davanja izjave u Tužilaštvu BiH priznao krivično djelo primanje dara za trgovinu utjecajem te se smatra da bi kućni pritvor bio dovoljan za neometan nastavak istrage.

Naime, pred Tužilaštvom predstoji veći posao dokazivanja da je Stojnić uzimao novac za trgovinu utjecajem, a slijedi i provjera pojedinih osoba s kojima je ugostitelj imao stalne ili povremene kontakte kako bi omogućio razne pogodnosti ljudima od kojih je uzimao novac.


Denis Stojnić s advokatom Omarom Mehmedbašićem po izlasku iz Suda BiH. Avaz

Stojnić, za kojeg se zna da u Sarajevu ima više ugostiteljskih objekata, poznat je po tome da se voli fotografirati i hvaliti kontaktima, kako s pojedinim političarima, sportistima, ali s policijskim službenicima.

Jedan od Stojnićevih kontakata kojima se hvalio je i direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osman Mehmedagić Osmica, koji u narednom periodu može očekivati poziv od Tužilaštva da objasni o kakvim kontaktima je bilo riječ.


Uzimao novac

Od izvora bliskog istrazi saznajemo da je Stojnić najmanje u dva navrata, hvaleći se poznanstvom s direktorom OSA-e, ali i drugim policijskim službenicima, nudio pojedinim osobama svoju pomoć da posreduje kod Mehmedagića kako bi ove osobe ostvarile neku pogodnost pred institucijama BiH i Federacije BiH.

Jedna od žrtava je i osoba arapskog porijekla, a za svoju uslugu Stojnić je navodno uzimao i do 100.000 KM.

U narednom periodu očekuje se pomna analiza mobilnih telefona kako bi se utvrdilo s kim je sve Stojnić kontaktirao, kome se obraćao i ko mu je, eventualno, pomogao u trgovini utjecajem.



Analiza Anom aplikacije

Sumnja se da je Stojnić dobivao i informacije koje je odavao osobama protiv kojih je vođen krivični postupak. 

Prilikom istrage u predmetu protiv Stojnićevog kuma Elvisa Keljmendija istražitelji su analizom Anom aplikacije pronašli snimljene kontakte njih dvojice.

Jedan od screenshotova, kako nezvanično saznajemo, potvrdio je komunikaciju Denisa Stojnića s direktorom OSA-e.


BONUS VIDEO:


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.