TRI MJESECA POSLIJE

Masovnog ubicu sa Cetinja prvo stigao policijski metak, ostala četiri još uvijek misterija

Borilović je likvidiran nakon ubilačkog pohoda u cetinjskom naselju Medovina, u kom je ubio deset, a ranio šest svojih sugrađana, među kojima i dvoje djece

Borilović: Likvidiran nakon ubilačkog pohoda. Vijesti.me

A. Č. / Vijesti.me

13.11.2022

Nakon stravičnog događaja 12. augusta koji je potresao javnost u Crnoj Gori, ali i šire, a u kojem je Cetinjanin Vuk Borilović počinio masovno ubistvo, oglasilo se sada i Više državno tužilaštvo u Podgorici nakon završene istrage, pišu Vijesti.me.

Kako je navedeno, istražitelji ni nakon tri mjeseca nisu utvrdili iz čijeg su pištolja ispaljena četiri metka koja su usmrtila Borilovića istog dana kada je on počinio masakr nad svojim sugrađanima.

Osim toga, utvrđeno je da je prvi projektil ispaljen iz policijskog pištolja dok su, dakle, preostala četiri metka, za sada misterija.

Borilović je likvidiran nakon ubilačkog pohoda u cetinjskom naselju Medovina, u kom je ubio deset, a ranio šest svojih sugrađana, među kojima i dvoje djece.

- Iz izvještaja o balističkom vještačenju proizilazi da su projektili u tijelo pokojnog V.B. ispaljeni iz dva vatrena oružja – pištolja, od kojih jedan pripada službeniku Uprave policije i iz istog je ispaljen prvi projektil u tijelo V.B, dok drugo vatreno oružje, iz kojeg su ispaljena četiri projektila, pripada neidentifikovanoj osobi - odgovorila je za Vijesti.me rukovoditeljica i glasnogovorncica tog tužilaštva, viša tužiteljica Lepa Medenica.


Navela je i to da su u predmetu koji je formiran povodom događaja na Cetinju 12. augusta, poduzete brojne mjere i radnje u cilju potpunog rasvjetljavanja zločina.

- Također, po naredbi tužilaštva izvršena je i obdukcija tijela V.B. iz kojeg nalaza se zaključuje da je navedena osoba zadobila povrede u predjelu glave i gornje polovine tijela, desnog ramena i grudnog koša, od pet ispaljenih projektila od kojih su sve povrede smrtonosne - objasnila je tužiteljica Medenica.

Istražitelji, međutim, nisu utvrdili vrijeme smrti Borilovićevih žrtava, zbog čega je i dalje nejasno koliko je trajao njegov ubilački pohod.

- Po naredbi tužilaštva obavljene su obdukcije stradalih osoba, i u obdukcionim nalazima nije utvrđeno vrijeme smrti žrtava – oštećenih - odgovorila je Medenica.

Ona je navela i da će tužilaštvo donijeti odluku “nakon svestrane analize svih do sada prikupljenih dokaza, te eventualno preduzimanja drugih radnji za koje se ukaže potreba”.

U tom predmetu, u svojstvu građanina, saslušano je više osoba, a među njima i Nenad Kaluđerović.

Taj Cetinjanin tužiteljici Andrijani Nastić ispričao je svoje viđenje događaja u naselju Medovina, a istražiteljima je predao i pištolj koji posjeduje. To je učinio nakon što se u javnosti pojavila informacija da je on zaustavio Borilovićev ubilački pohod, u kom su živote izgubili osmogodišnji M. njegov tri godine stariji brat M. i njihova majka Nataša Martinović (35).

I porodica Drecun sahranila je tri žrtve komšije Borilovića – Rajka Drecuna (56) i njegove roditelje Danicu (74) i Dimitrija (81).

Među nedužnim žrtvama su i 37-godišnji Milan Mitrović, kum ubijenih Martinovića, i Goran Đurišić (54) – Borilovićev ujak, ubijen dok je pokušavao da ga urazumi.

Borilović je ubio i još dvije komšinice, sestre Aleksandru (52) i Milu Radunović (50).

Prije nego je onesposobljen da kroz naselje u kom je živio sije smrt, ranio je još pet komšija – Aleksandra Drecuna, Slavicu Zvicer, Filipa Đurkovića, Milevu Ramadanović i Darinku Čelebić, kao i policajca Ljubišu Maksimovića koji je pokušavao da ga savlada.


Nasumično pucao u komšije

Borilović je iz lovačke puške nasumično pucao u komšije, ekipu Hitne medicinske pomoći, pripadnike policije i prolaznike.

Nadležni nisu saopćili detalje i motive zbog kojih se Borilović odlučio na svirepi čin, a javnost je danima nakon zločina osuđivala reakciju pripadnika policije tokom trajanja ubilačkog pohoda.

“Vijesti” su ranije objavile da policajci nisu bili obavezni, niti su smjeli čekati odobrenje da upotrijebe vatreno oružje i spriječe 34-godišnjaka da nastavi s napadom u kom je ubio i ranio veliki broj ljudi na Cetinju.

Uprava policije tvrdi da nisu čekali, već da su oružje upotrijebili kada su se za to stekli uslovi.

Niko od nadležnih, međutim, ne objašnjava da li je iko stradao nakon što su prvi policajci stigli na mjesto zločina.


Tri ključne tačke

Također, iz Uprave policije (UP) morali su u što kraćem roku, najkasnije sat ili dva nakon događaja, da obavijeste javnost o dešavanjima u prijestonici makar osnovnom informacijom, kako bi spriječili uznemirenje javnosti. 

Na to u neformalnim ragovorima ukazuju i iskusni crnogorski policajci, penzionisani, ali nijedan od njih nije želio javno da komentariše nezapamćeni zločin na Cetinju, niti postupanje svojih bivših kolega tokom krize u naselju Medovina.

Stručnjaci za sigurnost i postupanje policije nakon nezapamćene tragedije u Crnoj Gori, ukazali su na tri ključne tačke i slabosti crnogorske policije na Cetinju, što je, kako tvrde, rezultat višedecenijske zapuštenosti sigurnosnog sistema i ulaganja i obuku redovnog – operativnog sastava policije.

Prva karika u sistemu postupanja policije koja je, sasvim izvjesno, tog dana zakazala na Cetinju je nedostatak jasnog protokola i procedura kako da se reaguje u visokorizičnim situacijama, kakva se desila 12. augusta, poslije 15:30 sati.

Uprava policije, tvrdi izvor “Vijesti”, nema propisane protokole obavještavanja, izvještavanja i uzbunjivanja, a evidentan je bio i nedefinisan sistem rukovođenja, komandovanja i izdavanja naređenja tog dana na Cetinju.


MUP i dalje šuti

Ministarstvo unutrašnjih poslova nije odgovorilo na pitanja o istrazi postupanja pripadnika Uprave policije.

Iz te institucije nisu odgovorili na pitanja – da li je Odjeljenje za unutrašnju kontrolu rada policije utvrdilo sve činjenice o postupanju pripadnika Uprave policije 12. augusta 2022. godine na Cetinju? Ako jeste, šta je utvrđeno?

Bez odgovora ostalo je i pitanje kada je policiji prijavljen taj događaj (tačno vrijeme prijave), i kada je i koliko pripadnika Uprave policije došlo na mjesto masakra?

Iz institucije na čijem čelu je ministar Filip Adžić, nisu odgovorili ni na pitanje da li je utvrđeno zbog čega, odmah nakon prijave, nije intervenisala grupa Interventne jedinice Uprave policije koja je bila raspoređena ispred Cetinjskog manastira?

Portalu vijesti.me nisu odgovorili ni da li je utvrđeno je li ijedna žrtva Vuka Borilovića ubijena ili ranjena nakon dolaska pripadnika Uprave policije na mjesto diogađaja, niti da li su pripadnici Uprave policije koji su izašli na teren ispoštovali sve neophodne procedure i pravila službe?

Iz MUP-a su prešutjeli i da li je utvrđeno koliko je vremena proteklo od kada je Borilović ispalio prvi metak do trenutka kada je ubio ili ranio posljednju žrtvu?


Sijao smrt iz poluautomatske lovačke puške

Masovni ubica Borilović zločin je počinio upotrebom poluautomatske lovačke puške, koja je i pronađena kod njega.

- Kod V. B. pronađeno je vatreno oružje – poluautomatska lovačka puška - navela je u odgovoru rukovoditeljica i glasnogovornica tužilaštva, viša tužiteljica Lepa Medenica.

Javnosti nikada nije saopćeno da li je Borilović kod sebe imao još municije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.