PUŠTEN NA SLOBODU

Advokat Čelik za "Avaz": Državljanin BiH kojeg potražuje Interpol Zagreb, samovoljno se predao pripadnicima SIPA-e

Sud BiH odbio zahtjev za određivanje ekstradicionog pritvora

Advokat Čelik: Sud BiH donio rješenje. Avaz

Piše: B. C.

16.11.2022

Sarajevski advokat Kerim Čelik demantirao je navode iz saopćenja SIPA-e da su policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) na području Istočnog Sarajeva uhapsili jednu osobu po međunarodnoj Interpolovoj potjernici, a nakon što je lociran na osnovu operativnih saznanja. 

Čelik navodi da se A. N. svojevoljno predao pripadnicima SIPA-e koje je čekao u Istočnom Sarajevu u prisustvu Čelika i advokatice Lejle Čović.

 Međunarodnu potjernicu je raspisao NCB Interpol Zagreb s ciljem hapšenja i izručenja navedene osobe u Republiku Hrvatsku.


- Istog dana u Sudu BiH održano je ročište na kojem je razmatran zahtjev za određivanje ekstradicionog pritvora. Doneseno je i rješenje kojim se odbija zahjtjev za pritvaranje A. N. i on je pušten na slobodu uz mjere zabrane - kazao je za "Avaz", advokat Kerim Čelik. 


Dodao je da A. N. ima državljanstvo BiH.

Prema saopćenju SIPA-e, osoba koja je uhapšena se od strane Interpola Zagreb potražuje radi krivičnog gonjenja za krivično djelo "Nezakonit ulazak, kretanje ili boravak na teritoriji Republike Hrvatske, drugoj državi članici Evropske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma" iz člana 326. u vezi sa krivičnim djelom "Počinjenje krivičnog djela u sastavu zločinačkog udruženja" iz člana 329. propisana Krivičnim zakonom Republike Hrvatske.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.