POTVRĐENO ZA AVAZ

Tužilaštvo Kantona Sarajevo odbilo provoditi istragu u slučaju "Nadin"

Nikad naša borba nije prestala, uz liječenje vodimo bitke sa neradom Tužilaštva, indolentnošću Suda, ramena i kičma su nam nikad jača od tapšanja i "podrške", kazala je ranije Amina Smajlović

Tužilaštvo KS dostavilo Obavijest porodici Smajlović. AVAZ / FB

Piše: A. O.

17.11.2022

Istragu u slučaju "Nadin", Tužilaštvo Kantona Sarajevo je odbilo provoditi, potvrđeno je za portal "Avaza". 

Ovo Tužilaštvo, jučer je na adresu porodice Smajlović dostavilo Obavijest da su po drugi put donijeli Naredbu da neće poduzimati istragu u slučaju "Nadin".

- Nakon analize prikupljenih dokaza, tužilački tim Tužilaštva KS koji je postupao u sličaju maloljetne N.S., a zbog krivičnih djela nepružanje medicinske pomoći, nesavjesno liječenje i neovlašteno otkrivanje profesionalne tajne, donio je odluku da se istraga protiv prijavljenih neće provoditi, jer u radnjama prijavljenih nisu ostvarena obilježja krivičnih djela. Ovakva tužilačka odluka donesena je nakon više provedenih radnji, sveobuhvatne analize spisa, te zaprimljenog nalaza sudsko-medicinskog vještačenja, u timu od osam ljekara specijalista. Podnosilac prijave na ovu tužilačku odluku ima pravo pritužbe Uredu glavne kantonalne tužiteljice - rečeno je za portal "Avaza" iz Tužilaštva KS.

Podsjećamo, istraga se trebala voditi protiv Sebije Izetbegović i deset pedijatara koji su javno odbili liječiti dijete. 

- Nikad naša borba nije prestala, uz liječenje vodimo bitke sa neradom Tužilaštva, indolentnošću Suda, ramena i kičma su nam nikad jača od tapšanja i "podrške" - kazala je ranije Amina Smajlović, majka djevojčice Nadin.

Podsjetimo, KCUS je, naime, prvobitno odbio potpisati odobrenje za izmještanje djevojčice Nadin nakon što joj nisu mogli dati potrebnu terapiju i lijekove.

Roditelji su djevojčicu, nakon odbijanja u KCUS-u, izmjestili u Tursku na vlastitu odgovornost zbog neophodne terapije, a nakon povratka u Sarajevo nikad nisu dobili odgovor s KCUS-a da li su nabavljeni potrebni lijekovi i da li će terapiju moći dobiti u KCUS-u.

Iz KCUS-a su govorili da terapiju mogu pružiti, ali da nemaju lijekove koje nabavlja Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH.





Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.