ISTRAGA SE NE SPOROVODI

Majka djevojčice Nadin Smajlović za "Avaz": Tužilaštvo je presudilo stranački, znamo ko sve stoji iza tužilaca

Međutim, opet nam je Tužilaštvo presudilo stranačko, znamo ko sve stoji iza tužilaca, rekla je Amina Smajlović

Amina i Nadin Smajlović. FACEBOOK

Piše: A. Ovčina

17.11.2022

Tužilaštvo Kantona Sarajevo odbilo je provoditi istragu u slučaju "Nadin". Majka djevojčice Nadin Smajlović, Amina Smajlović, kazala nam je da je razočarana.

- Ovo je druga naredba o neprovođenju istrage naše prijave protiv odgovornih u Kliničkom centru za odbijanje liječenja naše Nadin. Prvu ovakvu odluku je poništilo Federalno tužilaštvo i naredilo provođenje istrage još prošle godine. Sada je Kantonalno tužilaštvo posegnulo za naručenim nalazom vještaka iz Beograda, da bi donijeli ovakvu odluku, a mi smo rekli da se izričito protivimo vještačenju medicinske dokumentacije u centrima koji su u državama bivše Jugoslavije – rekla je Smajlović.

Dodala je da ima opravdane sumnje da neće biti objektivni, što je, kako kaže razumljivo.


- Odluka Kantonalnog tužilaštva KS je puna pravnih i logičnih nedostataka i to će biti nama osnov da uložimo žalbu. Detaljnije ću ja o tome moći govoriti nakon detaljne pravne analize ovog dopisa i mislim da nisam mogla bolje očekivati od tužilaca koji već tri godine razvlače ovaj navodno prioritetni predmet, a borbu ćemo nastaviti na višim instancama, jer čitavo vrijeme je glavna kantonalna tužiteljica govorila da je slučaj od prioriteta zbog javnosti, da vještače. Međutim, oni apsolutno nisu istragu stvorili, a ne da su nešto vještačili i kako smo mi mogli iz ovog njihovog dopisa koji smo dobili, koji su analizirali Medicinski fakultet Beograda za sudsko vještačenje izgleda analizirali ljekari u Kliničkom centru Tuzla, a ne dijagnozu, ne papire i ovo što smo mi pokrenuli – rekla je ona za portal "Avaza".

Kazala je da je da u državi kakvoj živi, prateći sva dešavanja vezano za Kantonalno tužilaštvo, mislila je da će biti epamtije od tužiteljice Sanele Škaljić koja se bavi maloljetnim osobama.

- Međutim, opet nam je Tužilaštvo presudilo stranačko, znamo ko sve stoji iza tužilaca. Nisam nešto razočarana, imali smo nade da se nešto pokrenulo. Mi odustati nećemo, neće nas umoriti – rekla je Amina Smajlović za portal "Avaza".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.