DRŽAVLJANIN SRBIJE

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Miomira Jasikovca zbog krivičnog djela genocid

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH

A. O.

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo - Genocid iz članka 171. tačka a) i b), Krivičnog zakona BiH

Foto: AVAZ


Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv Miomira Jasikovca, rođenog 1968. godine u Zvorniku, nastanjen u Novom Sadu, državljanin R Srbije.

Optuženi se tereti, da je u svojstvu zapovjednika čete Vojne policije Zvorničke brigade VRS, sudjelovao u udruženom zločinačkom pothvatu, tako što je u periodu od 13.7. do 15.7. 1995. godine, zajedno sa pripadnicima Vojne policije kojima je bio nadređeni, odlazio na lokacije gdje je bio zatočen veliki broj muškaraca i dječaka bošnjačke nacionalnosti sa područja Srebrenice, gdje su pripadnici Vojne policije sudjelovali u zatočenju, transportu i strijeljanjima i ubojstvima žrtava.

Strijeljano više žrtava

U optužnici se navodi da su optuženi, kao i njemu podređeni pripadnici Vojne policije sudjelovali u zatočenju, transportu na mjesta strijeljanja kao i ubojstvima zatočenika ne lokalitetima u blizini škole u Orahovcu gdje je strijeljano više od 800 žrtava, brani u Petkovcima gdje je strijeljano više od 700 žrtava i lokaciji šljunkare u Kozluku, gdje je strijeljano više od 800 žrtava.

Navode optužbe, tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 83 javna svjedoka, 16 svjedoka uz mjere zaštite, među kojima i svjedoci koji su dali iskaz u postupcima u MKSJ / MRMKS, iskazima više stručnih vještaka, među kojima su i međunarodni eksperti koji su sudjelovali u otkrivanju masovnih grobnica, dokumentima i materijalima dobijenim u suradnji sa MKSJ /MRMKS, te prilaganjem više od 250 materijalnih dokaza.

Optužnica proslijeđena Sudu

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo - Genocid iz članka 171. tačka a) i b), Krivičnog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

NA VRH

Podijeli članak na