AVAZ SAZNAJE

Fatalna Sunita saslušavana u predmetu protiv bande Sade Đuguma

Među djelima koja im se stavljaju na teret je aktiviranje eksplozivne naprave na kuću Konstantina Vasojevića

Piše: M. Smajkić

25.11.2022

Fatalna Sunita dovođena u Tužilaštvo HNK. Avaz

U Tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), u saradnji s pripadnicima Federalne uprave policije (FUP), kako nam je potvrđeno, provode intenzivnu istragu u vezi s organiziranom kriminalnom grupom na čijem je čelu Sado Đugum (44).

Tako se, između ostalog, saslušavaju brojni svjedoci, a zanimljivo je da je među njima i Sunita Hindić (24), koja se s Đugumom poznaje odranije.


Produžen pritvor

Poznata kao „fatalna Sunita“, ona je do sada već dva puta, kako nam je potvrđeno, u svojstvu svjedoka saslušavana u Kantonalnom tužilaštvu u Mostaru.

Hindić se, podsjetimo, nalazi na izdržavanju zatvorske kazne u KPZ-u Tuzla zbog ubistva mostarskog ugostitelja Nine Ivankovića (55).

Đugumu je zbog osnovane sumnje da je počinio krivična djela oštećenje tuđe stvari, izazivanje opće opasnosti i podstrekavanje na ubistvo produžen pritvor do 21. decembra, dok je Ismet Vrce zvani Hipa (62), koji je s njim uhapšen u akciji FUP-a pod nazivom „Hum“, izvedenoj 22. septembra, pušten na slobodu.

Njegova grupa dovodi se u vezu s izvršenjem krivičnih djela ubistvo u pokušaju, iznuda te izazivanje opće opasnosti, ali i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija, neovlašteno nabavljanje, držanje ili prodaja oružja ili bitnih dijelova za oružje.

Kao članovi grupe, označeni su i Alen Fale (31) i Adnan Šljivić (35), a koji su u zatvoru zbog izvršenja drugih krivičnih djela, te Miran Voljevica, koji je u bijegu u Hrvatskoj, a pojedini akteri su već „potpisali“ svoje priznanje.


Đugum: Vođa kriminalne grupe. Avaz

Aktiviranje naprava

Među djelima koja im se stavljaju na teret je aktiviranje eksplozivne naprave na kuću Konstantina Vasojevića, poznatijeg kao Alen Azarić (47), u naselju Podpetak na Buni, južno od Mostara, koje se dogodilo 31. jula prošle godine.

Policajci su tada zabilježili oštećenja na vratima i betonskom zidu, gdje se zaustavila neeksplodirana granata, nepoznate vrste, koja je ispaljena iz nepoznate vrste raketnog bacača.

Također, dovode se u vezu i s aktiviranjem eksplozivnih naprava pod dva automobila, Mercedes ML i Mercedes CLS, u mostarskom naselju Tekija, a koja je koristio Gani Kovači (61). Kovačija i njegovog posinka A. M. su nekoliko dana ranije uhapsili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) koji su u njihovom vozilu pronašli 44 vreće s 40 kilograma kanabisa.

Đugum se, kako saznajemo, dovodi u vezu i s aplikacijom Sky jer je kod njega prilikom pretresa pronađen kriptovani telefon.


Veća količina oružja

Inače, pretresom prostorija koje su koristili Đugum i Vrce u Tomislavgradu i Prigrađanima kod Mostara pripadnici FUP-a pronašli su brojne predmete koji se mogu dovesti u vezu s izvršenjem krivičnih djela. Kod Vrce su istražitelji FUP-a pronašli veću količinu oružja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.