IDENTITET JOŠ NIJE POZNAT

Hapšenja u Dubaiju zbog međunarodne trgovine drogom: Pao državljanin BiH, otkrio ga Sky

Hapšenja su dio međunarodne operacije koju koordinira Europol

Protiv državljanina BiH je pokrenuta i krivična istraga na osnovu presretnutih Sky poruka. Politie.nl

H. J. I.

28.11.2022

Na zahtjev holandskog javnog tužilaštva (OM), u Dubaiju su uhapšena dvojica muškaraca zbog sumnje da su umiješani u veliku međunarodnu trgovinu drogom. Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) bit će upućen zahtjev za izručenje obojice osumnjičenih.

Kako saznaje portal "Avaza", jedan od uhapšenih muškaraca ima bh. državljanstvo. Njegov identitet još uvijek nije otkriven. 

Hapšenja su dio međunarodne operacije koju koordinira Europol. Pored Holandije, uključene su i policijske i pravosudne službe iz Španije, Francuske, Belgije, UAE i Sjedinjenih Država. Prilikom hapšenja, istražne službe su intenzivno i uspješno sarađivale sa policijskim snagama Dubaija i sa oficirima za vezu uključenih zemalja stacioniranih u UAE. U Holandiji, Nacionalna jedinica  i odjel kriminalističke istrage Eenheid Roterdam provode krivičnu istragu.

Hiljade kilograma kokaina

Jedan od osumnjičenih je 37-godišnji muškarac holandske i marokanske nacionalnosti. Progoni ga Državno tužilaštvo Roterdama zbog uvoza hiljada kilograma kokaina u Holandiju 2020. i 2021. godine, učešća u kriminalnoj organizaciji, pranja velikih količina novca, službene korupcije i posjedovanja vatrenog oružja. Istraga o njemu počela je dešifrovanim porukama sa Sky aplikacije.

Riječ je o teškim krivičnim djelima koja ukazuju na međunarodnu trgovinu drogom iz uglavnom Južne Amerike preko luka Antverpen i Roterdam. Uhapšeni muškarac je osumnjičen za važnu koordinirajuću ulogu u uvozu kokaina. Bio je pod međunarodnom potjernicom od aprila 2022. godine i tražen je od strane svih zemalja članica Interpola.

Presretnute poruke na Sky aplikaciji

Drugi osumnjičeni uhapšen u Dubaiju je 40-godišnji Holanđanin, koji je i državljanin Bosne i Hercegovine. Protiv njega je pokrenuta i krivična istraga na osnovu presretnutih Sky poruka. Krivični postupak protiv njega vode tužioci Državnog tužilaštva.

Muškarac nije samo osumnjičen za uvoz velikih količina kokaina. On je također osumnjičen za (pripremanje) uvoza blizu 8.000 kilograma sirovine za proizvodnju amfetamina. Sirovine za proizvodnju lijekova stizale su preko luke Antverpen i imale su kompaniju u Holandiji kao krajnju destinaciju.

Osumnjičeni je vjerovatno imao važnu vodeću ulogu u uvozu zabranjene robe. Ovo uključuje seriju od približno 1.800 kilograma kokaina koji je uvezen preko luke Hamburg 2020. godine sa odredištem u Nizozemskoj.

Zbog poruka na Sky-u sumnja se i da je muškarac kao organizator, broker i finansijer umiješan u uvoz 739,5 kilograma kokaina iz Durbana (Južnoafrička Republika) u Roterdam.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.