PRESUDA U SARAJEVU

Epilog mafijaškog ubistva migranta na Ilidži: Jednom Alžircu potvrđena kazna, drugi oslobođen

Belkhir Slimane pravomoćno osuđen na 15 godina zatvora

Jedan osuđen, drugi oslobođen. Avaz

Piše: B. Cerić

28.11.2022

Vrhovni sud Federacije BiH potvrdio je dio presudu Kantonalnog suda u Sarajevu u odnosu na državljanina Alžira Belkhira Slimanea (ranije Lotfi Fandi) i njemu je pravomoćno izrečena kazna zatvora od 15 godina za ubistvo migranta u septembru 2020. godine na Ilidži.


Bio vezan

U odnosu na Alžirca Aimena Abdougabra, presuda je ukinuta i vraćena Kantonalnom sudu Sarajevo, gdje je, nakon ponovljenog postupka, oslobođen optužbi za ubistvo.

Alžirac B. M. A. je ubijen 17. septembra 2020. oko 6.30 sati, a tijelo je pronađeno ispred kuće u kojoj su boravili u ulici Vreoce na Ilidži.

Istražitelji su bili iznenađeni zbog prizora koji su zatekli, jer se nešto takvo na ovim prostorima rijetko viđa. Sve je ličilo na mafijašku likvidaciju.

Ubijenom su ruke bile vezane plastičnim vezicama. Ljepljivom trakom su ga vezali ispod pojasa i u području lijeve noge.


Mjesto gdje je pronađeno tijelo. Avaz

Umotan u deku

Zatim je umotan u crveno-crnu deku tako što mu je jedan kraj vezan u čvor oko vrata, a drugi kraj oko nogu. Migrant nije imao šanse da preživi te je usljed svega što mu je učinjeno nastupila smrt.

- Nasilna smrt nastupila je usljed gušenja kao posljedica stezanja vrata i usta omčama - navedeno je kasnije u saopćenju Tužilaštva KS.

Obojica Alžiraca otpočetka su negirala da imaju veze s ubistvom, a obojica su sve vrijeme bila u pritvoru.

Policija je istu noć oko 22 sata privela osumnjičene kod Željezničke stanice Sarajevo, nakon što su ugledali dvojicu migranata koji odgovaraju izgledu izvršilaca.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.