VRHOVNI SUD FBIH

Nasmrt pretukao zatvorenika: Adnan Šerak pravomoćno osuđen na četiri godine zatvora

Kriv za smrt Dženana Džake u KPZ-u Zenica prije devet godina

Čelik dva puta ukidao presudu protiv Šeraka. Avaz

Piše: B. Cerić

1.12.2022


Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine jučer je izrekao pravomoćnu presudu kojom je Adnan Šerak osuđen na četiri godine zatvora zbog smrti zatvorenika Dženana Džake u Kaznenopopravnom zavodu (KPZ) Zenica.

Ovu informaciju potvrdio nam je sarajevski advokat Kerim Čelik, koji je zastupao Šeraka.


Uvažene žalbe

Upravo zbog žalbi advokata Kerima Čelika, Vrhovni sud je dva puta ukidao presude Kantonalnog suda u Zenici kojima je Šerak bio osuđen na sedam godina zatvora.

Sada je, nakon provedenog postupka pred Vijećem Vrhovnog suda FBiH, Šerak proglašen krivim i kazna mu je smanjena na četiri godine zatvora.

Šerak, koji je tada izdržavao kaznu za pokušaj ubistva, optužen je da je osuđenika Dženana Džaku iz Sarajeva 2013. godine pretukao nasmrt.

Džaka je 5. avgusta 2013. s povredama glave primljen na Odjel intenzivne njege Hirurškog odjela Kantonalne bolnice Zenica (KBZ), gdje je 11. avgusta umro. Džaka je sve vrijeme bio u komi, a obdukcijom tijela utvrđeno je da je osuđenik umro od posljedica povreda lobanje te da su povrede nasilno nanesene.


Šerak u Sarajevu optužen za drugo krivično djelo. Avaz

Udarci u glavu

Prema optužnici Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), Šerak je optužen da je 5. avgusta u prostorijama razglasa Prvog paviljona pozvao osuđenika Nedu Kojića te zatražio da zovne Dženana Džaku. Nakon što je Džaka došao, Šerak mu je pokazao određene fotografije te ga pitao zašto se slika s njegovim dušmanima, na šta mu je on, navodno, rekao da mu je Šerak prijatelj. Nakon toga ga je Šerak, tražeći da spusti ruke i gleda prema njemu, dva puta udario šakom u glavu, a Džaka je pao. Umro je zbog teških prijeloma kostiju glave.

Nenad Kojić je tokom suđenja priznao da je on namjerno ubio Džaku i da je Šerak nevin. Njegovo priznanje Sud nije prihvatio.

Džaka je u Zenici izdržavao 14-godišnju kaznu zbog ubistva Alena Zornića na Ilidži.


Produžen mu pritvor

Općinski sud u Sarajevu nedavno je potvrdio optužnicu Tužilaštva KS kojom se Adnan Šerak tereti za protupravno oduzimanje slobode i nanošenje lakše povrede. Riječ je o događaju iz jula ove godine, kada je u kući u Švrakinom Selu zarobio A. G., kojem je oteo pištolj. Šeraku je nedavno produžen pritvor po ovoj optužnici.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.