PRAVOSNAŽNA PRESUDA

Brčak silovao 14-godišnju pastorku: Osuđen na sedam i po godina zatvora

Napastvovao djevojčicu kada je supruga otišla u bolnicu da se porodi

Djevojčicu prisilio na spolni odnos. Ilustracija

B. C.

3.12.2022

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH dokazalo je optužbe protiv M. A. (32) da je prije četiri godine u Brčkom, u kući u kojoj je živio s njom i njenom majkom, silovao maloljetnu pastorku, saopćeno je iz Tužilaštva Brčko distrikta BiH.  

Zbog prisiljavanja na spolni odnos i vršenja nasilja nad njom i vanbračnom suprugom, M.A. je pred pravosuđem distrikta Brčko pravosnažno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od sedam i po godina.


U više navrata tukao suprugu i djevojčicu

- Tužilaštvo Distrikta procesuiralo je M.A, jer je tokom 2017. i 2018. godine, nakon što je njegova supruga zbog poroda ostala u bolnici, prisilio njenu 14-godišnju kćerku iz ranijeg braka na spolni odnos. I nakon toga je više puta prisiljavao oštećenu na spolni odnos prijeteći da će je pretući i ubiti, uz upozorenje da to ne smije nikome reći. Usto, Tužilaštvo je optužilo M.A. da je pred maloljetnim sinom, rođenim 2017. godine, u više navrata vršio nasilje nad silovanom pastorkom i suprugom, udarajući ih tvrdim predmetima po tijelu i glavi nanoseći im povrede i ugrožavajući tjelesnu cjelovitost i mir članova porodice. Maloljetna žrtva silovanja i porodičnog nasilja slučaj je prijavila nastavnicima u školi i policiji -navodi se u optužnici.

Postupajući po prijavi Tužilaštvo je, u saradnji s Policijom distrikta Brčko, sprovelo istragu, nakon čega je prošle godine protiv M.A. podiglo optužnicu pred Osnovnim sudom, optuživši ga za krivična djela Silovanje (iz člana 200 stav 6 Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) i Nasilje u porodici (iz člana 218 stav 4 Krivičnog zakona).


U cijelosti dokazani navodi iz optužbe

Pošto je u cijelosti dokazalo optužbe pred sudom M. A. je sredinom ove godine prvostepenom presudom osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od sedam godina i šest mjeseci. Prethodno mu je za silovanje utvrđena kazna zatvora od sedam godina, dok mu je za nasilje u porodici utvrđena pojedinačna zatvorska kazna od jedne godine.

U nastavku postupka, Apelacioni sud distrikta Brčko nedavno je odbio žalbu odbrane optuženog, potvrdivši u cijelosti prvostepenu presudu kojom je tako pravosnažno osuđen na sedam i po godina zatvora.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.