ROČIŠTE U SUDU BIH

Na Skyu dogovarali ubistvo inspektora FUP-a: Otkriven njegov identitet

Policajcu treba “pod auto i na daljinski”

Akciju proveli FUP i MUP KS. Ilustracija

Piše: B. C.

9.12.2022

Pred sudijom Suda BiH Mirsadom Strikom danas je razmatran prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje pritvora Edinu Solakoviću, državljaninu BiH i Srbije, Nerminu Hasanoviću, državljaninu Crne Gore, obojica nastanjena u Sarajevu, te Adnanu Bišćeviću iz Bihaća i Fahrudinu Šogolju iz Živinica, a koji su uhapšeni u akciju FUP-a i MUP- a KS  kodnog naziva “Vagabundo”.


Kominicirali na aplikaciji Sky

Grupa na čijem je čelu Benjamin Halilović, otkrivena je na osnovu dokaza iz Sky aplikacije.

Državni tužilac Mirza Hukeljić detaljno obrazlažući razloge zbog kojih je zatraženo određivanje pritvora, između ostalog iznio i detalje iz istrage koju vodi Tužilaštvo Kanatona Sarajevo, a koja se tiče planiranja likvidacije inspektora FUP-a.

Tužilac je naveo Sky komunikaciju između Benjamina Halilovića i Nermina Hasanovića od 12. maja 2020. godine. Oni su pričali da je Mirza Fazlić koji je kasnije poginio, davao informacije inspektoru FUP-a Džemi Bećiroviću, te da je policajac kriv za procesuiranje i protjerivanje Benjamina Halilovića iz BiH.

U kominikaciji Benjamina i Nermina od 2. decembra 2020., ponovo je inspektor Bećirović bio tema razgovora, te su pomenuli “da Osman misli da je Džemo kriv” i da “razmišlja da ga skine”. Hasanović je rekao da inspektoru treba “pod auto i na daljinski” ili nešto “privatno zapaliti.


Međunarodna trgovina drogom

Tužilac je također kazao da je Nermin Hasanović ispitan u Tužilaštvu Kantona Sarajevo i da se branio šutnjom.

Osumnjičeni su pod istragom zbog krivičnih djela organiziranog kriminala, povezanih sa neovlaštenim međunarodnim prometom većih količina opojnih droga i drugim krivičnim djelima, a sumnjiče se da su djelujući kao organizirana kriminalna skupina, u sadejstvu sa osobama iz Bosne i Hercegovine, regiona i inozemstva, počinili više krivičnih djela na području Sarajeva, Zenice, Zavidovića, Bihaća i drugih gradova u Bosni i Hercegovini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.