PREDMET "VAGABUNDO"

Detalji s ročišta u Sudu BiH: Ko se spominje u aplikaciji Sky i prodaji tableta ekstazija u obliku Trampove glave

Branioci su zatražili mjere zabrane za četvoricu osumnjičenih

Tužilac Mirza Hukeljić predložio pritvor za osumnjičene. Sud BiH

Piše: B. C.

9.12.2022

Pred sudijom Suda BiH Mirsadom Strikom danas je razmatran prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje pritvora Edinu Solakoviću, državljaninu BiH i Srbije, Nerminu Hasanoviću, državljaninu Crne Gore, obojica nastanjena u Sarajevu, te Adnanu Bišćeviću iz Bihaća i Fahrudinu Šogolju iz Živinica, a koji su uhapšeni u akciju FUP-a i MUP- a KS kodnog naziva “Vagabundo”.

Grupa koju je organizirao Benjamin Halilović, otkrivena na osnovu dokaza iz Sky aplikacije, a sumnjiči se za međunarodni promet većih količina opojnih droga i druga krivična djela počinjena u periodu od avgusta 2019. do marta 2021. godine.

Državni tužilac Mirza Hukeljić je naveo da su Benjamin Halilović, Edin Solaković i Nermin Hasanović koristili Sky u komunikaciji.


Međunarodna preprodaja droge

Osumnjičeni su da su se u BiH, Crnoj Gori, Albaniji, Nizozemskoj i Njemačkoj bavili bavili međunarodnom kupoprodajom, transportovanjem, posredovanjem i isporukom spida, marihuane, heroina i ekstazija. Marihuana je iz Crne Gore transportovana u BiH, a većina djela počinjena je na teritoriji BiH i Crne Gore.

Tableta ekstazija u obliku glave bišeg američkog predsjednika Donalda Trampa prodavana je za 1 euro.

Najveći broj krivično pravnih radnji, kazao je tužilac, stavlja se na teret Solakoviću i Hasanoviću.

Tužilac je naglasio da je pritvor mjera bezbjednosti radi neometanog nastavka istrage jer većina osoba sa Sky aplikacije još nije identificirana. Riječ je osobama koje su koristile kodna imena Popaj, Popajev drug, Ćelo, Mido, Kakanj, Tuzla, Bejbi i Šejla, kao i mnoge osobe iz inostranstva.

Branioci osumnjičenih, advokati Kerim Čelik, Senad Kreho, Alena Begović i Jasmin Džaferović zatražili su da se prijedlog tužilaštva određivanje pritvora odbaci i da se osumnjičenima odrede mjere zabrane.

Advokat Kerim Čelik koji je zastupao Edina Solokovića i Nermina Hasanovića kazao je da za odbranu, Sky aplikacija nezakonit dokaz, a što će dokazivati naknadno. Istakao je da su obojica osumnjičenih porodični i da to što posjeduju strano državljanstvo ne može samo po sebi biti osnov za određivanje pritvora zbog opasnosti od bijega. Napomenuo je da Solaković nikada nije kažnjavan te da ima problem sa šećerom zbog čega koristi inzulin, a da je supruga Hasanovića u devetom mjesecu trudnoće i da treba svaki čas da se porodi.


Nepoznata osoba iz Živinica

Advokat Senad Kreho istakao je da Adnan Bišćević odranije prijatelj s Nerminom Hasanovićem i da ostale ne poznaje. Također je istakao da Bišćević nema Sky aplikaciju, te da jedva čekaju da se otvori njegov obični mobilni telefon i da se vidi da uopće nije imao nikakvu komunikaciju s Hasanovićem.

Branioci Fahrudina Šogolja, Alena Begović i Jasmin Džaferović, istakli su da se u prijedlogu za pritvor napominje da je riječ o nepoznatoj osobi iz Živinica, te da su pregledom Facebooka pronašli da se najvjerovatnije radi o Šogolju. Branioci su istakli da Šogolj nije ni identificiran. Napomenuli su da je navedeno da osoba Živinica bila više pita u Italiji, pa su potom predočili sudiji njegov pasoš iz kojeg se vidi da od 2017. godine nije napuštao BiH.

Inače danas je održano i ročište nakon kojeg su određene mjere zabrane kretanju Eldaru Behriću iz Zenice koji je priznao izvršenje krivičbnog djela organizirani kriminal u vezi s nedozvoljenim prometom droga.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.