BIHAĆ

Produžen pritvor osumnjičenom za pokušaj ubistva: Zbog penzije pretukao i zapalio komšinicu

I naredna dva mjeseca S. Linić iz Bosanskog Petrovca ostaje u pritvoru

Amel i Mevluda Linić: Staricu pretukao prvi komšija. Facebook

Piše: B. Cerić

9.12.2022

Vijeće Kantonalnog suda u Bihaću prihvatilo je prijedlog Tužilaštva USK i za naredna dva mjeseca produžilo pritvor S. Liniću, osumnjičenom da je početkom novembra pokušao ubiti komšinicu Mevludu Linić iz Bosanskog Petrovca, koju je polio benzinom i zapalio.


Utvrđen motiv

Utvrđeno je da je koristoljublje motiv te da se staricin rođak htio domoći njene penzije. Slučaj je uznemirio cijelu Krajinu, ali i javnost u BiH i regiji.

Mevludu, koja ima 81 godinu, Linić je brutalno pretukao na pragu njene kuće, nanijevši joj više prijeloma kostiju. To mu nije bilo dovoljno pa ju je polio benzinom i zapalio. Žena je preživjela te je dugo bila na liječenju u bolnici.

Amel Linić, Mevludin sin koji inače živi u Sjedinjenim Američkim Državama, ranije je za "Avaz2 ispričao da je osumnjičeni zapravo njihov prvi komšija.

- Ne vidim da mogu biti bilo kakvi drugi motivi osim finansijskih, jer, zašto bi neko tukao ženu od 80 godina. On je njoj polomio rebra s obje strane, ruku, noge, ima povrede glave, a onda ju je polio benzinom, zbog čega ima opekotine po leđima - kazao je Linić za "Avaz".


Zvao vatrogasce

Kako pojašnjava, osoba koja je to počinila navodno je poslije pozvala i pomoć.

- Nije on njoj direktno pomogao, nego je zvao vatrogasce, pa su je oni iznijeli vani, a onda je došla i policija. Nakon toga je, putem Instagrama, pozvao moju suprugu koja je u Čikagu, jer ja s njima nikako ne komuniciram, te rekao da je moja majka nastradala i da joj je on pomogao. 

Rekao je da je čuo pucketanje i vidio da gore vrata od kuće te da je zvao vatrogasce. Moja supruga mu je zahvalila, ali onda su isplivali drugi dokazi. Policija je ispitala majku i ona je potvrdila da ju je on udario na ulaznim vratima - kazao je sin stradale Mevlude za "Avaz".


Pritvor

Pritvor mu je produžen zbog bojazni da će ponoviti ili dovršiti pokušano krivično djelo, za šta se može izreći kazna zatvora u trajanju od najmanje tri godine ili teža kazna.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.