EKSKLUZIVNO

Šta piše u optužnici Tužilaštva KS: Kumovi Sava i Macan ubili policajce

Za ubistvo Adisa Šehovića i Davora Vujinovića tužioci terete Marinkovića i Macana, dok je Žižan bio vozač

Marinković i Macan: Zajedno učestvovali u zločinu. avaz

Piše: M. Aščić

13.12.2022

Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je jučer optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo za ubistvo sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića 2018. godine na Alipašinom Polju u Sarajevu.


KPZ Sarajevo

Za ovaj zločin, koji je uznemirio kako BiH tako i region, optuženi su Sava Marinković, Aleksandar Macan i Marko Trifković Žižan. Sva trojica se nalaze u pritvoru u KPZ-u Sarajevo, u najčuvanijem odjelu ove institucije. Za njih je jučer zatraženo produženje pritvora.

Terete se da su 26. oktobra 2018. godine oko 4.20 sati, nakon što su ih policijski službenici zatekli u krađi Golfa 6 u Geteovoj ulici, ispalili najmanje 20 hitaca u policajce Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, koji su se nalazili u službenom automobilu.

Adis Šehović je od zadobivenih povreda odmah preminuo, dok je Davor Vujinović teško ranjen, usljed čega je nekoliko sati kasnije podlegao povredama.

U istrazi je saslušano 500 osoba, a među dokazima su i dijelovi automobila Seat Leon, kao i dijelovi puškomitraljeza sa 20 čahura iz kojeg su ubijeni policajci, a koji su pronađeni zakopani na Palama.

Kako “Avaz” saznaje, Tužilaštvo KS za ubistvo policajaca ustvari sumnjiči kumove Macana i Marinkovića. Tačnije, kako je navedeno u optužnici koja je u posjedu „Avaza“, Marinković je kobne noći otvorio vatru iz automatske puške na policajce, a Macan, koji se nalazio u blizini Golfa 6, ispalio je najmanje dva hica u pravcu vozila.


Faksimil optužnice Tužilaštva KS: Navedeni za sada nepoznati detalji. AVAZ

Rafalna paljba

Zatim je uslijedila rafalna paljba koja je na licu mjestu usmrtila Šehovića.

Iako se navodi da je riječ o nepoznatom oružju, saznajemo da je u pitanju pištolj koji je imao Macan. Za sve ove navode Tužilaštvo ima očevice događaja. Žižan je kobne noći bio vozač i nije otvorio vatru.

Tekst objavljen u današnjem broju "Dnevnog avaza". AVAZ

Brutalan zločin

U optužnici je naveden stepen povreda koje su zadobili policajci, ali „Avaz“ zbog porodica i javnosti neće objaviti sve detalje.

U optužnici su navedene brutalne povrede, a Šehović je pogođen u glavu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.