PRAVOMOĆNA PRESUDA

Godinama fizički i psihički zlostavljali ženu: Romano i Frano Leko osuđeni zbog nasilja u porodici

Osuđeni su na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od osam mjeseci koja se neće izvršiti ako u roku od jedne godine i šest mjeseci ne učine novo krivično djelo

Pravomoćna presuda Kantonalnog suda u Širokom Brijegu. Avaz

M. Sm.

16.12.2022

Pravomoćnom presudom Kantonalnog suda u Širokom Brijegu, Romano i Frano Leko su zbog nasilja u porodici, oštećenja tuđe stvari i narušavanja nepovredivosti doma osuđeni su na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od osam mjeseci koja se neće izvršiti ako u roku od jedne godine i šest mjeseci ne učine novo krivično djelo.

Pored toga, kako su potvrdili iz Tužilaštva Zapadnohercegovačkog kantona optuženicima su izrečene i novčane kazne u iznosu od po 2.000 KM.


Došao pred vrata stana

- Romano Leko se teretio da je kontinuirano, dugi niz godina, tokom trajanja bračne zajednice s M.L., istu fizički, psihički i ekonomski zlostavljao, tako što je razbijao ogledala, uništavao zajedničku imovinu, kontrolirao njezino kretanje i oblačenje, nazivao je pogrdnim imenima, tretirao kao manje vrijednu zbog njezinog spola, uzimao i raspolagao novcem koji je zaradila, kontrolirao njezine finansije, zaradu, primanja i potrošnju- naveli su iz Tužilaštva ZHK.

Nakon što je prethodno istjerao iz porodične kuće, 4. avgusta 2022. godine, Romano Leko je došao pred vrata stana svoje supruge M.L., u kojem je nastavila živjeti, te uz verbalno vrijeđanje, galamu i psovanje, naizmjenično sa svojim bratom Franom Leko lupao i udarao nogom u ulazna vrata stana na koji način su ih oštetili.


Prisustvovala maloljetna djeca

S druge strane, Frano Leko se, dodali su, teretio da je 4. aprila 2022. godine prisustvujući verbalnom napadu i vrijeđanju M.L. od strane Romana Leke, a u prisustvu njihove maloljetne djece, uhvatio M.L. za ruku i nasilno izvukao iz porodične kuće i odvukao niz stepenice. 

Potom je 4. avgusta 2022. godine, bez dopuštenja da uđe u tuđi stan, neovlašteno i nasilno uz savladavanje otpora M.L., onemogućavajući je da zatvori vrata koja je u jednom trenutku otvorila, prodro u njezin stan, te se na izričit zahtjev da iziđe iz njezinog stana oglušio.

- Istom presudom optuženi Romano Leko oslobođen je od optužbe da bi počiniokrivično djelo Zapuštanje ili zlostavljanje djeteta ili maloljetnika-kazali su iz Tužilaštva ZHK.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.